Rămâi conectat

Actualitate

ÎN JUDEŢUL ALBA SE INVESTESC PESTE 110 MILIOANE DE EURO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule director general, în urmă cu patru ani a fost lansat Programul Operaţional Regional, prin care se alocă României fonduri importante pentru dezvoltare. Ne puteţi spune care au fost coordonatele principale ale activităţii ADR Centru în procesul de atragere a acestor fonduri?
– Acum patru ani, în perioada 12-13 iulie 2007, a avut loc la Sibiu, Conferinţa Naţională de lansare a Programului Operaţional Regional – REGIO. Am participat activ la acest eveniment, alături de Comisarul european pentru Dezvoltare Regională de la acea vreme, doamna DANUTA HUBNER. Acum, după aceşti ani de muncă, ţinând cont de stadiul de implementare al programului în regiunea noastră, vedem că numărul de proiecte depuse şi rămase în evaluare depăşeşte cu mult, ca buget solicitat, fondurile alocate regiunii. Cheltuirea sumelor solicitate, până la sfârşitul anului 2015, conform proiectelor aprobate spre finanţare, reprezintă, de fapt, absorbţia fondurilor. Din punct de vedere statistic, până în data de 1 iulie 2011 au fost depuse în cadrul programului REGIO, la nivelul Regiunii Centru, un număr de 1062 proiecte, în valoare totală de peste 1,58 miliarde euro şi care solicită ca finanţare nerambursabilă aproape 1,1 miliarde euro. Practic, este o nevoie acută de finanţare, deoarece se solicită de 2,5 ori mai multe fonduri decât alocarea regională pentru întreaga perioadă 2007-2013, care se cifrează la 439,09 milioane euro. În Regiunea Centru am contractat până acum 274 proiecte, care solicită ca finanţare nerambursabilă peste 311 milioane euro, ceea ce reprezintă 70% din suma totală alocată. În plus, se află în fază precontractuală încă 63 de cereri de finanţare, care solicită circa 97 milioane euro, lucru care ne face să estimăm că, până la sfârşitul acestui an, vom angaja prin contracte ferme circa 90 la sută din fondurile de care dispunem la nivel regional.
– Cititorii noştri sunt interesaţi să afle cum s-a reflectat activitatea ADR Centru în judeţul Alba? Stăm aici mai bine sau mai rău decât alte judeţe?
– Aceasta este o întrebare firească pentru oricine din judeţul nostru. Noi, însă, privim această problemă din alt unghi, deoarece ne interesează dezvoltarea tuturor zonelor regiunii. Raportat la accesarea fondurilor structurale, principala problemă, atât a autorităţilor cât şi a societăţilor private sau a organizaţiilor neguvernamentale, este asigurarea cofinanţării.

Deoarece bugetele locale sunt deja încărcate de diverse cheltuieli, iar resursele financiare sunt limitate, sau depind de alţi factori, nu întotdeauna fondurile rămase pot acoperi nevoile de finanţare. În plus, realizarea unor proiecte bune depinde şi de nivelul de pregătire al resurselor umane din cadrul autorităţilor sau a consultanţilor ce realizează proiectele. ADR Centru nu şi-a propus să întocmească clasamente pe judeţe, privind accesarea fondurilor europene. Mai degrabă am demarat un important proiect regional, finanţat prin Programul Operaţional destinat Dezvoltării Capacităţii Administrative, prin care ne propunem ca, pe parcursul a doi ani, să pregătim 360 de funcţionari din regiune pentru a putea scrie proiecte bune, care să atragă fonduri pentru viitor.
– Care au fost programele care au adus bani în judeţul nostru şi ce sume au fost atrase în ultima perioadă?
– Datele oficiale, care se regăsesc în raportările activităţii noastre şi care au fost aprobate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, indică sprijinul de care a beneficiat judeţul Alba, prin proiectele europene derulate de către ADR Centru. Practic, am urmărit finalizarea proiectelor PHARE contractate în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană, dar ne-am concentrat atenţia pe implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013, denumit REGIO. Prin programele PHARE şi guvernamentale derulate în ultimii zece ani am asigurat absorbţia în judeţul Alba a circa 26 milioane euro, prin 127 de proiecte. Numai în ultimii ani am sprijinit grupuri şcolare din Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni să-şi doteze atelierele şcolare cu fonduri de peste 600.000 euro, am derulat proiectele de gestionare a deşeurilor în Aiud şi Abrud cu sume nerambursabile de peste 1,3 milioane euro şi am sprijinit colectarea selectivă a deşeurilor menajere în Baia de Arieş, cu o sumă de peste 800.000 euro. În fine, dar nu la urmă, am asigurat finanţarea investiţiilor pe drumul judeţean 107D Blaj – Târnăveni, aşa numitul „Drum al Vinului”, cu peste 5,8 milioane euro, fiind preocupaţi şi de sprijinirea sectorului privat, unde 81 de firme au beneficiat de peste 3,8 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor.
– Înţelegem că aceste sume au fost deja absorbite şi aceste proiecte au fost implementate. Dar cum stăm cu noile proiecte finanţate de Programul Operaţional Regional?
– Odată cu Programul Operaţional Regional, rolul ADR Centru a devenit şi mai important, deoarece aceste fonduri au un volum mult mai mare decât cele implementate prin programele de pre-aderare. La nivelul judeţului Alba au fost depuse 167 cereri de finanţare, în valoare totală de circa 268 milioane euro, prin care au fost solicitate sume nerambursabile de circa 204 milioane euro. Proiectele depuse la nivelul judeţului nostru acoperă aproape toate domeniile majore de intervenţie ale programului REGIO. Dintre toate acestea au fost contractate sau se află în fază precontractuală 56 de cereri de finanţare, prin care se alocă spre dezvoltare peste 82 milioane euro. Dintre acestea trebuie remarcate cele şapte proiecte ale municipalităţii albaiuliene, prin care sunt angajate fonduri europene de circa 46 milioane euro. Un proiect important este cel destinat reabilitării DJ 107 Aiud-Buru, care se va finaliza în această toamnă, dar şi cele destinate investiţiilor pe străzi importante nu numai în Alba Iulia, dar şi Blaj şi Zlatna. Putem vorbi şi despre proiectele finalizate de reabilitare a cinci centre sociale în Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna, ca şi de cel al modernizării traseelor nordic, estic şi sudic din cadrul Cetăţii Vauban din reşedinţa de judeţ. Un alt proiect important, finalizat cu succes este cel prin care judeţul Alba a beneficiat de aproape un milion de euro ca să-şi doteze cu echipamente anumite servicii din cadrul ISU. Prin acest proiect au ajuns echipamente şi utilaje noi la serviciile de intervenţie ale pompierilor din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Câmpeni.
– Ce alte proiecte sunt susţinute financiar de către programul REGIO în judeţul nostru?
– Sunt contractate şi deja se lucrează intens în cadrul proiectelor de refacere a infrastructurii rutiere în pe drumul judeţean care asigură legătura dintre comunele Şugag şi Jina, între Valea Sebeşului şi Mărginimea Sibiului.  Mai avem investiţii de circa 2 milioane lei la Ambulatoriul Spitalului Orăşenesc Abrud, pe baza unui proiect REGIO, contractat pe domeniul de intervenţie 3.1. La toate acestea se adaugă cele aproape 40 de microîntreprinderi care au beneficiat de fonduri nerambursabile pentru proiectele lor. Iată numai câteva cifre care arată cum asigurăm dezvoltarea echilibrată pe raza întregului nostru judeţ.
– Cu ce iese în evidenţă judeţul Alba, la nivel regional, în cadrul acestui program?
– Este foarte clar că fără programul REGIO aceste proiecte nu ar fi putut fi realizate, numai din resurse proprii, nici în judeţul Alba şi nici în restul regiunii. În fiecare unitate administrativ-teritorială există aspecte pozitive, dar şi mai puţin pozitive, important fiind faptul că proiectele se derulează în condiţii destul de bune. Este bine de ştiut că aceste proiecte nu ar fi prins viaţă dacă echipe de specialişti din administraţia publică locală şi din cadrul ADR Centru nu ar fi căutat cele mai bune soluţii pentru punerea în practică a principiilor de dezvoltare urbană durabilă. Dacă ar fi să vorbim despre aspecte mai deosebite, putem aminti faptul că municipiul Alba Iulia a fost primul din ţară care a contractat cu noi toate proiectele sale din cadrul Planului Integrat pentru Dezvoltare Urbană şi tot primul unde un astfel de proiect s-a şi finalizat, la Căminul pentru persoane vârstnice. În plus, trebuie spus că Liceul „Bethlen Gabor” din Aiud este unitatea şcolară care a contractat cea mai mare sumă din regiune pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, adică peste 5,3 milioane euro.
– Care sunt rezultatele concrete ale proiectelor REGIO derulate în judeţul Alba în această perioadă?
– În judeţul Alba sunt contractate 45 de proiecte, pe toate axele programului REGIO, alte 11 proiecte aflându-se în fază precontractuală. Astfel, am angajat fonduri de circa 82 milioane euro, prin care se vor finaliza proiecte în valoare totală de peste 111 milioane euro. Deja am efectuat plăţi de peste 26 milioane euro, prin cereri de prefinanţare şi cereri de rambursare, ceea ce înseamnă că în judeţul nostru gradul de absorbţie este printre cele mai bune din regiune. Sunt practic finalizate patru proiecte importante, pe domeniile destinate serviciilor sociale în cadrul conceptului de dezvoltare urbană şi nu numai, dar şi în domeniul investiţiilor în infrastructura pentru turism. La acestea se adaugă 10 proiecte ale microîntreprinderilor, care au creat deja circa 50 de locuri de muncă. În acest an se vor mai finaliza câteva proiecte, în special din mediul privat şi pe domeniul infrastructurii de transport. În anul următor vom avea însă un maxim al beneficiilor, deoarece multe cereri de finanţare au ca perioadă de finalizare anii 2012 şi 2013.
– Ce îşi propune Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru pentru acest an?
– În acest an, activitatea ADR Centru privind implementarea Programului Operaţional Regional, va consta în evaluarea şi contractarea cererilor de finanţare, în cazul domeniilor unde mai sunt proiecte în evaluare, şi se va concentra în principal pe implementarea şi monitorizarea proiectelor contractate. Concomitent, evaluăm cererile de finanţare aferente domeniilor de intervenţie nesuspendate la nivelul regiunii. În acest an, este foarte importantă pentru noi cheltuirea fondurilor în mod corect şi transparent, şi vom monitoriza cu atenţie respectarea activităţilor propuse de beneficiari în proiecte şi atingerea obiectivelor stabilite. Scopul ADR Centru este de a transforma aceste proiecte în fapte concrete, în echipamente, în străzi, şcoli, policlinici, spitale decente, în noi locuri de muncă create în oraşe competitive, care atrag investitori. Dorim să avem proiecte de succes care să ducă la creşterea calităţii vieţii locuitorilor judeţului Alba şi ai Regiunii Centru.
– Vă mulţumim şi vă dorim mult succes în activitate!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea