În cursul lunii iunie, se vor deschide noi sesiuni de depunere de proiecte pe PNDR 2014 – 2020
Sesiuni de depunere de proiecte pe PNDR 2014 – 2020. ”Ne vom încadra în timp pentru deschiderea în condiţii corespunzătoare a sesiunii de primire a proiectelor”, declară optimist Nicolae Popa, director general adjunct al AFIR
Ministerul Agriculturii şi AFIR vor deschide, începând din iunie 2015, toate liniile de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, după ce Comisia Europeană a transmis o scrisoare de conformitate privind noul PNDR. Scrisoarea, care reprezintă acordul de principiu pentru PNDR 2014-2020, arată că autorităţile române, în speţă MADR şi AFIR, pot demara implementarea globală a programului.
„Atât Ghidul Solicitantului, cât şi ultimele proceduri de lucru pentru toate măsurile vizate, inclusiv pentru SubMăsura 7.2 sunt aproape de finalizare, aşa încât la momentul deschiderii sesiunii beneficiarii acestora să poată depune proiectele. Vorbim atât de proiecte majore de investiţii în infrastructura de bază din mediul rural, dar şi de investiţiile aferente celorlalte măsuri care vor primi „botezul” în cursul lunii iunie. Pe baza experienţei PNDR 2007-2013, când Măsura 322 – dedicată dezvoltării şi renovării spaţiului rural a fost una dintre cele mai accesate, fără însă a acoperi nevoia de dezvoltare a satelor româneşti – suntem convinşi că în cadrul PNDR 2014-2020 această submăsură este una dintre cele mai aşteptate. Aşa cum ne-am asumat, ne vom încadra în timp pentru deschiderea în condiţii corespunzătoare a celorlalte sesiuni de primire a proiectelor”, a declarat Nicolae Popa, director general adjunct al AFIR.
După cum s-a stabilit, în cursul lunii iunie, printre măsurile care vor beneficia de sesiuni de primire de proiecte se numără şi submăsura 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”. Pot depune proiecte pentru a accesa această submăsură inclusiv cei care au în implementare proiecte finanţate prin PNDR 2007-2013.
Beneficiarii SubMăsurii 7.2 sunt comunele și asociațiile acestora – conform legislației naționale în vigoare (Legea 215/2001) şi Organizații Non-Guvernamentale (ONG-uri conform OG 26/2000) – pentru investiții în infrastructura educațională (grădinițe) sau infrastructura socială (infrastructură de tip after-school). Printre investiţiile eligibile se numără cele privind infrastructura rutieră de interes local și infrastructura de apă/ apă uzată, dar şi cele privind infrastructura educațională/ socială.
Concret, se finanţează construcția, extinderea şi/sau modernizarea rețelei publice de apă în localități rurale, construcția, extinderea și/ sau modernizarea rețelei publice de apă uzată a acestora, construcția, extinderea și/sau modernizarea rețelei de drumuri de interes local.
În ceea ce priveşte infrastructura educaţională, submăsura finanţează înființarea și modernizarea (inclusiv dotarea) grădinițelor și a creșelor, inclusiv demolarea, în cazul în care expertiza tehnică o recomandă. Se pot depune proiecte pentru extinderea și modernizarea (inclusiv dotarea) instituțiilor de învățământ secundar superior, filiera tehnologică cu profil resurse naturale și protecția mediului și a școlilor profesionale în domeniul agricol sau pentru înființarea și modernizarea (inclusiv dotarea) infrastructurii de tip after-school, inclusiv demolarea, în cazul în care expertiza tehnică o recomandă. Pentru proiectele care nu generează profit, sprijinul financiar va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Sunt disponibili maxim 1.000.000 de euro/comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă/ apă uzată). În schimb, pentru investiții de înființare a infrastructurii de apă/ apă uzată suma maximă care poate fi accesată este de 2.500.000 de euro/comună.
Pentru investiții de extindere a infrastructurii de apă/apă uzată o comună poate solicitata suma de 1.500.000 de euro. Pentru proiectele colective, suma maximă ce poate fi oferită ca şi sprijin european nerambursabil este de 4.000.000 de euro pentru un proiect, fără însă a depăși valoarea maximă admisă pentru o comună pe un anumit tip de sprijin.
Proiectele de infrastructură educațională sau socială vor fi finanţate cu 500.000 de euro.
Pentru proiectele care generează profit, sprijinul financiar va fi maxim 85% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 100.000 de euro/ proiect – pentru proiectele aplicate de ONG-uri care vizează infrastructura educațională și socială (infrastructură de tip after-school).
De subliniat este faptul că, în cursul lunii iunie, se vor deschide sesiuni pentru depunerea de proiectelor pe celelalte submăsuri de finanţare, şi anume:
•SubMăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice;
•SubMăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural;
•SubMăsura 4.2 – Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole;
•SubMăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol;
•SubMăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale;
•SubMăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici;
•SubMăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole.
”Considerăm că faţă de PNDR 2007-2013 suntem mult mai bine pregătiţi, atât în ceea ce priveşte depunerea proiectelor, care este mult uşurată prin implementarea sistemului de depunere on-line. Mai mult, pentru a facilita depunerea dosarelor de investiţii, AFIR a redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte, atât în etapa de depunere a cererii de finanțare, cât şi în etapa de implementare a proiectului”, spune Nicolae Popa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată