În curând, punct de belvedere în Cetatea Alba Carolina – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia
Catedrala Medievală Sfântul Mihail din Alba Iulia reprezintă cel mai vechi și valoros din punct de vedere istoric și arhitectural edificiu romano-catolic din România și unul dintre cele mai importante simboluri ale Cetății Alba Carolina. Monumentul a cunoscut în ultimii circa 15 ani ample lucrări de restaurare și conservare de înaltă calitate, atât în partea exterioară cât și cea interioară, realizate de specialiști din străinătate plătiți din fondurile Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.
În curând, un punct de belvedere în Cetatea Alba Carolina – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia
Din 2015, în urma unui proiect câștigat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia în cadrul Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, în valoare de 84.438 de euro, se lucrează la una dintre puținele părți ale catedralei rămase în afara circuitului turistic, respectiv la reabilitarea și reamenajarea interioară a turnului Sudic. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 aprilie 2016.
Odată deschis accesului publicului, vârful turnului va reprezenta un excelent punct de belevedere al cetății și orașului.
O surpriză legată de redeschiderea porții domnești (poarta sudică a catedralei) este montarea unui ascensor special pentru persoanele cu dizabilități, care va asigura accesul în monument a acestor persoane.
„Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului publicului în obiectivul de patrimoniu – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia (AB-II-m-A-00129) și valorificarea acestuia prin introducerea în circuitul turistic, prin restaurarea și reamenajarea acestui obiectiv de patrimoniu..
Obiective specifice ale proiectului: reabilitarea și reamenajarea interioară a turnului Sudic; accesibilizarea turnului reabilitat pentru public; accesibilizarea catedralei pentru persoanele cu dizabilități prin redeschiderea porții sudice și montarea unui ascensor destinat persoanelor cu dizabilități; creșterea atractivității obiectivului de patrimoniu prin amenajarea și dotarea unor spațiu pentru expoziții; organizarea unei expoziții pentru prezentarea procesului și rezultatelor restaurării Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia și a Palatului Arhiepiscopal și expunerea valorilor semnificative din patrimoniul Catedralei și al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, reprezentative din punct de vedere al culturii materiale al cultului romano-catolice din Transilvania.”
Catedrala Medievală Sfântul Mihail din Alba Iulia prezintă o semnificație culturală, spirituală și istorică deosebită. În sec. XI începe construcţia primei catedrale din Alba Iulia. În sec. XII-XIII pe locul catedralei vechi se construieşte cea de a doua catedrală, în prezent fiind cea mai reprezentativă clădire ecleziastică din Sud-Estul Europei. În ultimul deceniu au fost efectuate lucrări de amploare în cea ce privește restaurarea Capelei Lászai, a sanctuarului, a transeptului și ale fațadelor catedralei.
Promotorul de proiect este Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația Teleki László Budapesta, Ungaria.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de 336.488 de lei, echivalentul a 75.994 euro, iar termenul de finalizare al lucrărilor este 30 aprilie 2016.
(B.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Apel public către primarul municipiului Alba Iulia pentru reducerea numărului de accidente rutiere: „Sunt necesare măsuri urgente pentru siguranța cetățenilor!”
Apel public către primarul municipiului Alba Iulia pentru reducerea numărului de accidente rutiere: „Sunt necesare măsuri urgente pentru siguranța cetățenilor!” Recent, în mediul online, Paul Voicu, fost viceprimar al orașului Alba Iulia a lansat un apel public către primarul municipiului , Gabriel Pleșa, privind luarea măsurilor urgente pentru siguranța cetățenilor, în contextul creșterii numărului de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii14 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată