În corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina va fi amenajat un muzeu în care vor fi valorificate vestigiile din vremea în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei
Corpul principal al Palatului Principilor din Alba Iulia va fi revitalizat prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.
Prin proiect se propune realizarea unei investiții locale care generează un impact regional, național și european, prin punerea în valoare a unui monument istoric, de clasa A, inclus în lista monumentelor istorice-Palatul care i-a găzduit pe „craii“ Ardealului.
O bijuterie a Transilvaniei
Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, are șapte corpuri și reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.
Muzeu al Principatului Transilvaniei
Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști. În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicați în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenția publicului larg cel puțin 200 de ani de istorie a Transilvaniei.
Se înțelege de la sine că o asemenea instituţie este mai mult decât necesară, datorită faptului că Transilvania a fost un jucător important pe tabla confruntărilor europene dintre marile imperii şi ţări din secolele XVI-XVII, mai ales în vremea când a deţinut rolul de Principat autonom sub suzeranitatea Sublimei Porţi. Fluctuaţiile Transilvaniei pe scena alianţelor strategice europene dictate de politica curţii princiare de la Alba Iulia au condus spre „curtarea” acesteia de către marii jucători care şi-au trimis aici soliile în nenumărate rânduri. La Alba Iulia s-au pus bazele unor alianţe cu Polonia, cu Ţările Române de la sud şi est de Carpaţi, cu Liga Sfântă şi în anumite momente chiar cu Imperiul Otoman.
Apariția unui muzeu specializat pe prezentarea unei perioade de aur din istoria Transilvaniei, când curtea princiară de la Alba Iulia se remarca prin lux și etichetă, ar determina creșterea varietății serviciilor culturale în Cetatea Alba Carolina. Prezentarea în cadrul unor expoziţii permanente a unor „fragmente” ale curții princiare de la Alba Iulia, cu reconstituirea acestor spaţii cât mai aproape de starea lor originală, din perioada în care au funcţionat, ar fi un real câștig, atât pentru Alba Iulia, dar și pentru turiștii români și străini.
Muzeul ar fi locul în care s-ar putea prezenta istoria Principatului Transilvaniei, pe baza unor documente istorice, hărți, planuri, machete, arbori genealogici ai dinastiilor princiare dar şi cu obiecte de artă şi de artă decorativă din secolele XVI-XVIII. Pentru a fi cât mai interactive, evenimentele istorice ar putea fi prezentate vizitatorilor prin apelarea la metoda modernă a reenactmentului. Și atelierele creative, cum ar fi cele de desen, pictură, proiectare digitală, ar putea ajuta publicul larg să înțeleagă viața la Palat în perioada de glorie a acestuia.
Altfel spus, Palatul Principilor este locul ideal al unor consistente pagini de „europenism”, prin care se poate ilustra istoria Principatului Transilvaniei.
Creșterea numărului de turiști
Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal ‘E’, în suprafață de 3113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene.
Licitația pentru atribuirea lucrărilor este în derulare.
Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.
Prin poiect sunt gândite și pârghii prin care se urmărește creșterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă cinci ani.
Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, până la sfârșitul lunii aprilie 2020.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]