Rămâi conectat

Actualitate

În Alba, la nivelul culturilor agricole, seceta a produs cele mai mari pagube din ultimii 50 de ani

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

Potrivit specialiștilor, culturile din județul Alba sunt în mare parte compromise, iar previziunile meteorologice nu sunt deloc optimiste. Cel mai probabil seceta se va prelungi, iar agricultura ar trebui să se adapteze condiţiilor de mediu şi să fie luate măsuri pentru diminuarea dependenţei sale de acţiunea negativă a factorilor naturali.

Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg a solicitat lămuriri suplimentare cu privire la proiectele depuse de micii fiermieri, pe măsura 112, a căror finanţare riscă să nu mai fie acordată, în condiţii de secetă şi de probleme ale culturilor agricole, aşa cum mulţi dintre aceştia au sesizat în cadrul audienţelor prefecturale. Riscul neacordării finanţării solicitate derivă din procedurile aferente măsurii 112, în cadrul cărora se face mai întâi o cerere de finanţare, la care se anexează documentele doveditoare, urmând ca ulterior să se facă verificări în teren, pentru stabilirea concordanţei dintre documentaţia depusă şi situaţia reală.

În multe cazuri, cei care au înfiinţat târziu culturile agricole, şi mai ales în caz de secetă, nu pot demonstra că au atins targetul stabilit şi, în condiţiile în care finanţarea se acordă în funcţie de culturile agricole şi nu de suprafaţă, devin neeligibili.

Cum contractul nu este la acel moment semnat, fermierii fiind în faza de selecţie, şi din cauză că seceta nu este prevăzută ca forţă majoră în contract, aşa cum a stabilit autoritatea de management din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu există nicio şansă de despăgubire pentru cei care solicită finanţare. Am solicitat un punct de vedere referitor la astfel de situaţii, dar încă nu am primit un răspuns” a precizat Florian Fărcaş, reprezentantul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba.

*Producțiile agricole au fost afectate în procente cuprinse între 30 și 100%

Potrivit raportului întocmit de directoprul executiv al DADR Alba, Nicolae Budrală, din cele 298.700 de ha culturi agricole însămânțate, inclusiv pășunile și fânețele, 283.700 de ha sunt afectate în proporție de peste 30%. cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb, unde situația devine critică deoarece recolta, de pe cel putin  15.000 de hectare, este afectată în proporție de 100% iar 27.483 hectare sunt afectate în proporție de 30%.

Situația este la fel de gravă la culturile de grâu de primăvară, ovăz de primăvară, orzoiacă de primăvară, mazăre boabe, fasole boabe, plante medicinale, floarea soarelui, rapiță de primăvara, soia, cartofi, legume, tutun, sfeclă de zahar, toate fiind afectate în proporție de peste 30%.

Seceta a afectat 4.656 ha viță-de-vie, respectiv 4.953 ha  culturi de legume, raportându-se un grad de dăunare de peste 30%. Viţa de vie a fost afectată ăn unele zone şi de grindină. Totodată 117.951 ha de pășuni și 70.106 ha 117.951 au fost afectate în proporție de peste 30%.

Vedem astfel, că și crescătorii de animale au probleme în această perioadă, prin lipsa nutrețului, problemele mai grave putând apărea în această iarnă. Dincolo de pagubele recent produse de secetă, lipsa precipitațiilor devine o problemă majoră în România, pe fondul inexistenței unui sistem de irigatii funcționabil. Veştile sunt şi de rău augur, deoarece la producții mici, prețurile sunt mari. Probabil exploatațiile mari mai au șanse de supraviețuire, însă micii producători pot să dispară pe capete. O solutie pentru a evita pierderile ar fi fost asigurarea culturilor dar, din pacăte, în Alba, din cele de 298.700 hectare de culturi afectate de secetă (inclusiv fânețele și pășunile) doar 5.724 sunt asigurate. O altă soluție ar fi fost irigarea, dar aici situația este mult mai gravă. Dacă înainte de 1990, în județul Alba, erau irigate 2.470 de ha de culturi agricole, în acest moment, din diferite motive, sunt irigate doar 200 ha teren agricol”, a precizat ing. Nicolae Budrală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea