În 22 septembrie, la Alba Iulia: „Cântând Centenarului Unirii” – concert extraordinar al Corului de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române
Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române susţine, sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Alba Iulia, un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri. Evenimentul, denumit „Cântând Centenarului Unirii”, va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, începând cu ora 18,00. Intrarea este LIBERĂ, în baza invitaţiilor care pot fi obţinute de la Casa de Cultură a Sindicatelor sau de la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
În program sunt incluse lucrări de Anton Pann, Ion Popescu Pasarea, Gavriil Musicescu, Ion Vidu, Alexandru Cristea, George Enescu, Ioan Cristu Danielescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Şoimea, Nelu Ionescu, Alexandru Paşcanu, Constantin Arvinte, Irina Odăgescu, Mihai Moldovan, Constantin Drăguşin, Marin Velea, Valentin Gruescu, Andres Papin, Joseph Strauss.
Concertul „Cântând Centenarului Unirii” este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Institutul Cultural Român cu sprijinul Clinicii Medicale Veridia Bucureşti.
Corul „Symbol” a fost înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. În cei 28 de ani de activitate, corul a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, a Operei Naţionale, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Uniunii Compozitorilor, diferitelor universităţi, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din capitală şi din ţară. Se cuvine a evidenţia faptul că Filarmonica „George Enescu” include în fiecare stagiune a sa cel puţin un concert al corului „Symbol”.
Corul „Symbol” a imprimat în Kardex, la radio, peste 100 de lucrări corale şi a realizat 18 discuri. De asemenea a fost nominalizat de două ori la rând (2001 şi 2002) la Premiile Industriei Muzicale Româneşti pentru primele sale două CD-uri, alături de artişti profesionişti: Ion şi Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu şi corul „Madrigal”.
Corului „Symbol” i-a fost dedicată, în 1994, Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, scrisă pentru voci egale de către compozitorul Dumitru D. Stancu şi cântată pentru prima oară la Cenaclul Uniunii Compozitorilor.
Pe 9 mai 1999, corul „Symbol” a avut onoarea să dea răspunsurile la Sf. Liturghie, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.
La aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu” sub semnătura doamnei Doina Popa-Scurtu.
Cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a corului, a fost lansat un impresionant album bilingv retrospectiv, intitulat sugestiv “Poveste fără sfârşit – Symbol, 15 ani / Never Ending story – Symbol, 15 years”, iar la 20 de ani albumul “Tineri, laudati pe Domnul – Youth, praise the Lord!”
În ianuarie 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, corul „Symbol” a susţinut concertul „Bucureşti – oraş al muzicii”, transmis în toate ţările membre U.E. şi nu numai.
Pentru activitatea sa, Corul „Symbol” a fost distins cu numeroase premii şi trofee printre care Diploma de Aur, la categoria „Coruri de copii” şi Diploma de Argint, la categoria „Muzica religioasa”, la editia a 27-a a Concursului Internaţional „Franz Schubert” de la Viena, Austria (2010), premiul I la categoria „Coruri de copii”, la Concursul Coral Internaţional de la Ohrid, Macedonia (2014), premiul I si Medalia de Aur la categoria „Coruri de copii” precum si Premiul I si Medalia de Aur la categoria „Coruri de Tineret” la Concursul Coral Internaţional de la Preveza, Grecia (2015) sau două Medalii de Aur la categoriile „Coruri de copii şi tineret” si respectiv „Coruri de muzică sacră” la Festivalul Concurs „Claudio Monteverdi” de la Veneția, Italia (2016).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Proiectul 3.30 Biblioterapie este un proiect cultural ce se desfășoară sub forma unor ateliere de psihologie practică, promovând colecțiile tematice de carte ale Bibliotecii Județene Județeană „Lucian Blaga” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan