În 21 martie, toată lumea sărbătoreşte Ziua internaţională de combatere a INSOMNIEI. Câteva sfaturi pentru un somn liniştit şi odihnitor
În fiecare an, pe 21 martie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională de combatere a insomniei. Această sărbătoare încearcă să sensibilizeze populația din toată lumea în legătură cu importanța somnului și a tulburărilor legate de somn. Data de 21 martie a fost desemnată încă din anul 2001 ca zi internațională de combatere a insomniei, exact la echinocțiul de primavară, când ziua este egală cu noaptea.
Somnul e singura modalitate de a ne reîncărca mintea si de a reface neurotransmiţătorii importantţi. De asemenea, în timpul somnului, corpul se reface cel mai bine, prin reconstruirea şi refacerea tesutului muscular.
Consecinţele unui somn prea scurt sunt semnificative. Există din ce în ce mai multe dovezi care indică faptul că lipsa cronică de somn creşte riscul unei morţi premature.
Pe scurt, deprivarea de somn poate duce la:
– cresterea riscului aparitiei bolilor cardiace;
– deteriorarea capacitatii mentale, reducerea vitezei de reactie, lacune in memorie, confuzii
– depresie, furie, iritabilitate
– riscul de a pierde/lua in greutate
1. Nu dormi la prânz dacă vrei ca noaptea să ai un somn odihnitor şi liniştit. În loc să dormi, ieşi la plimbare, urmăreşte un film sau o emisiune la televizor, fă curat sau întâlneşte-te cu prietenii. Lasă somnul pentru noapte. Având tot felul de activităţi pe parcursul zilei, vei avea un somn bun în timpul nopţii.
2. Asigură-te că este întuneric în cameră. Închide lumina de la veioză, trage jaluzelele sau draperiile. Cu cât eset mai întuneric, cu atât vei avea un somn mai liniştit.
3. Evită să bei după amiază cafea sau ceaiverde, alcool sau băuturi energizante şi carogazoase. Acestea îţi vor tulbura somnul peste noapte.
4. Completează-ţi rezerva de fier consumând alimente cu un aport ridicat de fier pentru a te bucura o noapte odihnitoare. Alege cereale integrale, stridii, sparanghel, praz, pătrunjel, cartofi, varză, legume uscate, cireşe, carne roşie etc.
5. Îmbracă haine confortabile şi ai grijă ca şi lenjeria, perna şi salteaua să-ţi ofere confort maxim.
6. Reglează temperatura în cameră în aşa fel încât să nu-ţi fie frig, dar nici cald.
7. Relaxează-te înainte de culcare cu o baie aromată, delectează-te cu piesa preferată şi discută cu o persoană dragă.
8. Nu te culca cu burta plină! Dacă nu reuşeşti să mănânci cu câteva ore înainet de culcare, amână puţin ora de dormit.
9. Un ceai cald de tei cu miere sau o cană cu lapte te vor ajuta să dormi liniştit şi să te odihneşti îndeajuns.
10. Nu face sport seara! Sportul este un stimulent, deci nu trebuie făcut oricând şim ai ales înainte de somn. Fă exerciţiile fizice cu 4-5 ore înainte de a te culca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii