În 2018, Veniturile medii lunare pe o gospodărie au fost de 4.251 de lei, iar cheltuielile de 3.667 lei
În anul 2018, veniturile totale medii lunare au fost de 4.251 lei pe gospodărie şi 1.631 lei pe persoană, iar cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 3.667 lei lunar pe gospodărie (1.407 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,2% din venituri.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.920 lei lunar pe gospodărie (1.504 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 331 lei lunar pe gospodărie (127 lei pe persoană).
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,2% din veniturile totale ale gospodăriilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%).
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în anul 2018, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor. Ponderea băuturilor alcoolice şi a tutunului este 8,2%, cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte 7,4%, cele cu utilităţile 16,3% iar cele pentru comunicaţii 7,2%.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
George Simion, reacție virulentă după ce CCR i-a respins contestația. Acuză o lovitură de stat: „Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine”
George Simion, reacție virulentă după ce CCR i-a respins contestația. Acuză o lovitură de stat: „Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine” George Simion a avur o reacție virulentă joi, 22 mai 2025, după ce CRR-ul i-a respins cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale și urmează să organizeze ședința de validare […]
Vremea în România: Ploi și furtuni, până luni, 26 mai 2025 Vremea va fi instabilă în România până luni, 26 mai 2025. Meteorologii ANM au emis o informare meteo valabilă de joi, 22 mai 2025, ora 10.00 până luni, 26 mai 2025, ora 20.00. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până la mijlocul […]
O veste bună pentru proprietarii de imobile: Din luna iunie se vor elibera extrase de carte funciară gratuit și în format digital
O veste bună pentru proprietarii de imobile: Din luna iunie se vor elibera extrase de carte funciară gratuit și în format digital O veste bună din partea ministrului Digitalizării! Începând cu acest an, se vor elibera gratuit extrase de carte funciară în format digital. Aproape 80.000 de prime înregistrări, cereri de extrase de carte funciară […]