În 2010, în judeţul Alba s-au înregistrat cele mai bune producţii agricole din ultimii 10 ani
Miercuri, 5 ianuarie, la Direcţia Agricolă Judeţeană Alba a avut loc şedinţa de constituire a Comitetului de coordonare a administraţiei agricole (CCAA), înfiinţat în baza Ordinului MADR nr. 266/2010, care se va întruni lunar. Preşedintele CCAA este dl. Ioan Stanciu, directorul DADR Alba.Alături de specialiştii DAJ Alba şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul agricol, la reuniune au mai participat senatorul Alexandru Pereş – vicepreşedinte al Senatului României, prefectul Ştefan Bardan, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marian Aitai şi Vasile Zaharie, din cadrul Direcţiei de Dezvoltare a CJ Alba. În CCAA Alba sunt reprezentate următoarele instituţii: Direcţia Agricolă, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Agenţia Domeniului Statului, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, Oficiul Naţional al Viei şi Producţiei Vitivinicole, Oficiul de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură Cluj. Prin vot deschis, Carmen Morariu, directorul OJPDRP Alba, a fost aleasă vicepreşedinte al CCAA pentru următoarele 6 luni.
Judeţul Alba are potenţial pentru agricultură şi specialişti foarte buni, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene s-au preocupat să-i sprijine pe producătorii agricoli şi în 2010. Noul CCAA, crede Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba, va emite foarte multe idei şi foarte bune pentru a-i sprijini pe agricultori. Senatorul Alexandru Pereş a spus că începutul este „interesant”, iar de la CCAA trebuie să plece ideile şi strategiile pentru dezvoltarea agriculturii judeţene, membrii acestui organism trebuind să stabilească paşii pentru acest domeniu important al economiei naţionale. El vrea o mai bună cooperare cu fermierii şi producătorii agricoli, prin consolidarea asociaţiilor profesionale, pentru a deveni actori importanţi pe pieţele româneşti şi europene. Totodată, a doua doleanţă este o absorbţie mai bună a fondurilor europene, prin implicarea APIA şi a Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, arătându-şi încă o dată sprijinul pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru agricultura judeţului Alba.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a ţinut să felicite colectivul Direcţiei Agricole Judeţene şi pe directorul Ioan Stanciu pentru „activitatea extraordinară desfăşurată în 2010”, conform aprecierilor cetăţenilor din judeţ, DAJ Alba fiind singura instituţie agricolă lăudată de oameni. „Îmi pare rău că domnul Stanciu nu a fost director din 1990 până acum”, a spus preşedintele CJ Alba, subliniind contribuţia acestuia la rezultatele din agricultura judeţeană. Ion Dumitrel a menţionat că îşi pune mari speranţe în activitatea CCAA, organism de care era nevoie pentru coordonarea agriculturii judeţului, adăugând că CJ Alba va fi alături de agricultori şi în acest an. El a cerut membrilor CCAA să urmărească în activitatea lor ca banii din subvenţii să ajungă la cei care trebuie, iar aceştia să-i folosească aşa cum trebuie, adică legal. „Agricultura e şansa ieşirii judeţului Alba din problemele pe care le are din punct de vedere economic. Dacă făceam măcar ce au făcut Polonia, Cehia sau alte ţări, unde nu mai există în prezent terenuri agricole nelucrate, România nu s-ar fi confruntat acum cu criza economică”, a accentuat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, un puternic susţinător al agricultorilor.
Preşedintele noului organism, Ioan Stanciu, le-a mulţumit antevorbitorilor pentru sprijinul concret oferit şi în anul 2010. El susţine că în 2010 s-a înregistrat cea mai bună producţie agricolă din ultimii 10 ani, fiind o recoltă dublă faţă de anul 2009, iar preţul de valorificare a producţiei a crescut, cum este, de exemplu, la grâu. Judeţul Alba se poate mândri şi prin cele 3.400 de proiecte depuse pe Măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, unde meritul este colectiv şi implicarea a fost totală. Un cuvânt de laudă l-a avut la adresa unor asociaţii profesionale, cum este Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Munţii Apuseni, care a fost revitalizată de la venirea la conducerea acesteia a lui Aurel Stan. În schimb, unele asociaţii au fost criticate, urmând ca preşedinţii lor să fie schimbaţi din funcţii.
În cursul şedinţei de constituire au fost dezbătute pe larg problemele cu care se confruntă instituţiile reprezentate în CCAA (aspecte asupra cărora vom reveni în numerele următoare ale ziarului nostru) şi s-a stabilit calendarul acţiunilor imediat următoare. Astfel, DAJ Alba va organiza întâlniri cu asociaţiile agricole, APIA va informa fermierii despre depunerea cererilor de subvenţie pe suprafaţă, de la 1 martie, iar OARZ va ţine şedinţe zonale cu tehnicienii şi însămânţătorii artificiali pentru îmbunătăţirea raselor de animale, mai ales pentru bovinele care vor fi vândute la licitaţie.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Contractele pentru construirea DJ107I, Transapuseana, reziliate ILEGAL de CJ Alba. Cum motivează Construcții Napoca pretențiile URIAȘE de aproape 9 milioane de lei
Contractele pentru construirea DJ107I, Transapuseana, reziliate ILEGAL de CJ Alba. Cum motivează Construcții Napoca pretențiile URIAȘE de aproape 9 milioane de lei Societatea de Construcții Napoca S.A., a înaintat Tribunalului Cluj o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Județean Alba prin care solicită obligarea la plata unor sume uriașe, învocând nerespectarea obligațiilor contractuale în […]