Impozitul pe bacşiş revine. Cum va arăta nota de plată din restaurante
Impozitul pe bacşiş se întoarce. Proprietarii de restaurante lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor la un proiect care prevedere impozitarea bacşişului cu 16 la sută. Este o măsură care va aduce pe de-o parte bani la buget, iar pe de altă parte va reglementa modul în care ospătarii încasează bani de la clienţii mulţumiţi.
Pe notele de plată din restaurante va apărea o rubrică nouă: bacşişul pe care un client vrea îl lase ospătarului, fie că plăteşte numerar, fie cu cardul. Odată ce vor trece prin casele marcat, aceste venituri vor putea fi impozitate.
Daniel Mischie, directorul unui lanţ de restaurante: „Bacşişul nereprezentând un venit salarial considerăm că trebuie impozitat cu 16 la sută, diferenţa să îi aparţină ospătarului”.
Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: „Mulţi dintre noi au avut ocazia să călătorească şi ştiu ca pe bonul fiscal pe care îl primiţi oriunde în UK, Franţa, Italia puteti să aveţi o rubrică pe care scrie tip”.
Octav Dura, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Vechi: „În industria ospitalităţii, oamenii trăiesc foarte mult din partea de tips. Salariile fiind mai mici ca în alte industrii”.
În general, românii lasă bacşiş între 7 şi 8 la sută din cifra de afaceri a unui restaurant. Este o sumă generoasă, spun proprietarii de baruri şi restaurante, în condiţiile în care valoarea pieţei depăşeşte 600 de milioane de euro anual.
De acum înainte ar putea apărea o problemă: dacă până acum lăsam banii în nota de plată, plecam şi nu mai dădeam ochii cu ospătarul, acum va trebui să scriem în faţa lui cât valorează pentru noi modul în care ne-a servit.
În alte state, la intrarea în restaurant scrie şi că bacşişul este inclus pe nota de plată şi este o sumă fixă. Autorităţile au adoptat un impozit pe bacşiş pentru scurt timp, acum doi ani. Forma în care s-a aplicat a fost însă ineficientă, iar statul nu a reuşit să colecteze venituri semnificative.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial
Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial Vouchere de vacanță 2025. Guvernul României a modificat oficial normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, printr-o hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 352 din 22 […]
Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore
Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore Inteligenţa artificială este folosită din ce în ce mai mult și mai des pentru a crea falsuri. Cu ajutorul aplicaţiilor AI, se realizează prescripţii medicale, cu tot cu parafă, dar şi adeverinţe […]
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice În cadrul Programului Rabla, valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice creşte în 2025 la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care […]