Rămâi conectat
MA-RA-MU

Editorial

Importurile alimentare maghiare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Am fost recent, în Câmpia Aradului, la Ineu, oraşul meu natal de la poalele Zarandului, un tărâm, un corn al abundenţei, unde se cultivau câte 4000 de hectare cu grâu de către o singură cooperativă agricolă şi tot atâtea cu porumb plus câteva sute de hectare cu sfeclă de zahăr, cartofi şi alte legume, ca să nu mai vorbesc de turmele întregi de vaci, boi, porci şi cai ori de câmpurile albite de cârdurile de gâşte şi alte păsări domestice. Acum, în frumoasa şi bogată ţară a Crişurilor totul este o imensă ruină, o pustă părăsită în care totul a încremenit, căci pământul, marea avere a oamenilor de aici zace şi el, suferă cumplit din cauza delăsării ce l-a cuprins. Practic, nu mai are cine să-l lucreze. Ici-colo câte o palmă de pământ arat sau cultivat şi acela de către noii investitori sosiţi în zonă, în special italienii, care se ocupă cu mafia cerealelor, ori cu cea a legumelor cultivate în singurele sere moderne ce au apărut la marginea Ineului. Practic, ţăranii români au cam ieşit din arena agriculturii. Unii sunt prea bătrâni, ca şi tatăl meu de 90 de ani, sleiţi de patimile unei vieţi dedicate pământului care, când le-a fost dat în proprietate, când confiscat şi apoi iarăşi redat. Alţii, ca şi sora şi cumnatul meu, falimentaţi de-o politică agricolă în care preţul motorinei pentru tractoare, atâtea câte mai sunt, este la nivel de Mercedes iar subvenţiile se dau pentru pârloagă şi nu pentru terenurile cultivate şi producţiile obţinute, aşa cum se întâmplă în Ungaria, la câţiva paşi de pământurile mele strămoşeşti. Aşa că toată lumea din Câmpia Aradului s-a profilat pe alimente şi produse agricole made Ungaria, de unde se aprovizionează la preţuri de nimic, cu făină albă, cu mălai, ulei, zahăr, cartofi, ceapă, lapte, carne de miel (6 lei/kg) şi peşte (7 lei/kg) şi mai nou şi cu… apă minerală. Incredibil dar adevărat, ineuanii nu mai beau apă minerală decât din Ungaria, lucru care mi s-a întâmplat şi mie, când, intrând într-un butic să cumpăr o sticlă de apă minerală Borsec mi s-a oferit una de “Primavera”, o apă minerală naturală carbogazoasă, un fel de sifon în bidon de plastic de 2 litri, cu preţul de 1,20 lei. Am aflat că apa se importă cu 0,40 lei/pet de 2 litri, angrosiştii români o vând cu 0,80 lei iar detailiştii cu 1,20 de lei. Adică, se urmează cam acelaşi circuit ca şi în cazul cartofilor ce se importă cu 20 de bani un kilogram şi ajunge la 0,80 lei sau chiar mai mult. Aşa că, întreprinzători cum sunt, fermierii noştri, ca să nu crape de foame, au luat calea vecinilor unguri de unde importă masiv, de parcă în ţara lor ar curge laptele şi mierea. Ori este ştiut că Ungaria are datorii mari şi destule probleme în UE. Dar când e vorba de păpică ungurii nu fac rabat şi concesii presiunilor politice ori de unde or veni ele. Îşi cultivă pământul şi politicienii lor luptă pentru ca şi fermierii să aibă aceleaşi subvenţii ca în UE. Doar TVA-ul la produsele alimentare este diferenţiat pentru ca poporul să nu rabde de foame. E adevărat că şi fermierii unguri sunt mai bine organizaţi, inclusiv atunci când îşi scot în stradă tractoarele şi maşinile agricole şi baricadează şoselele. Au pus la punct şi un sistem de achiziţii şi depozite frigorifice en-gros. La noi, din păcate, lipsesc atât greviştii (căci ţăranii noştri sunt bătrâni, bolnavi şi săraci) cât mai ales maşinile şi utilajele agricole. Iar coasele şi furcile au ruginit şi ele aşa cum au îmbătrânit şi cei care le-au mânuit şi au făcut din România “grânarul Europei”. Acum am ajuns să nu mai avem nimic, niciun produs românesc autentic, tradiţional de-adevăratelea de pus pe masă (inclusiv de Paşti căci până şi Pasca şi cozonacul au ingrediente made Hungaria)! Iar şpriţul îl bem cu… sifon. Aşa că stau şi mă întreb dacă Transilvania mai este sau nu românească, din moment ce tot ce mâncăm şi bem are rădăcini ungureşti?! Oricum, decât cele turceşti şi greceşti sunt mai papricate şi nu ar strica ca pe scaunul fiecărui politician român să fie plantat câte un ardei iute, o paprika ungurească, care să-l trezească la realitate!

Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea