Important pentru fermieri și agricultori: APDRP va evalua toate proiectele până la 31 octombrie 2013
Prezent astăzi la conferința săptămânală organizată de PNL Alba, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), albaiulianul Nicolae Popa, a declarat că la nivelul instituției s-a stabilit ca toate proiectele depuse pe actualul exerciţiu financiar 2007-2014 să fie evaluate cel târziu până la 31 octombrie 2013.
Până la această dată vor fi publicate pe pagina de internet a APDRP toate rapoartele de selecție a proiectelor câștigătoare, pentru ca beneficiarii să se poată apuca de lucru.
Nicolae Popa a reamintit faptul că absorția fondurilor europene reprezintă o chestiune vitală pentru dezvoltarea României, iar instituția pe care o conduce este cea mai performantă în acest sens, dintre toate agențiile care gestionează fonduri europene.
Astfel, dacă în prezent APDRP a ajuns la o absorție de 60% din fondurile destinate acestei agenții (plăți efective), până la 31 decembrie 2015, când se vor face ultimele plăți pe exerciţiul financiar 2007-2014, directorul adjunct al instituției estimează un procent de absorție a banilor europeni de 95%.
Asta în timp ce în cazul celorlalte agenții care activează în acest domeniu procentul de absorție a fondurilor UE nu depășește 25%.
Cererea pe măsurile derulate de APRP a fost foarte mare, fiind depuse în total circa 140.000 de proiecte de finanțare pentru care ar fi fost nevoie de 18,5 miliarde de euro. Au fost însă declarate câștigătoare circa 68.000-70.000 de proiecte, în limita celor 8,5 miliarde de euro alocați de UE pentru măsurile respective (ex: Masurile112,121,131, 312, 123).
Depunerea de proiecte pe exerciţiul financiar 2007-2014 se încheie la sfârșitul acestui an. Mai este deschisă o sesiune de depuneri pe Măsura 121 (dezvoltarea fermelor familiale). Pe lângă consultanța gratuită oferită de APRP, câștigătorii proiectelor vor putea beneficia de credite de 75.000 de euro de la băncile comerciale, în condiții mai avntajoase decât cele existente pe piața bancară în prezent.
Întrucât pe această Măsură au fost depuse până acum doar 165 de proiecte, probabil și din cauza campaniei agricole care i-a ținut ocupați pe agricultori, Nicolae Popa a obținut acordul Ministerului Agriculturii prelungirea sesiunii de depuneri până la data de 30 august 2013. Acesta speră ca până la acest termen circa 500 de proiecte să fie depuse pentru a primi finanțare.
La nivelul județului Alba au fost depuse 20 de proiecte, fiind așteptați și alți solicitanți până la sfîrșitul acestei luni.
Directorul adjunct al APDRP a subliniat faptul că va acord o atenție deosebită dezvoltării zonei montane, în special a Munților Apuseni, în acordarea de fonduri europene.
Pe Măsurile 121, 131 și 123 urmează să fie finalizată evaluarea proeictelor în următoarele zile iar rapoartele de selecție vor fi publicate pe site-ul instituției până la sfârșitul acestei luni.
Pe Măsura 312, rezultatele cu câștigătorii proiectelor vor fi publicate până lla sfârșitul lunii septembrie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii