Iacob Buta, cetăţean de onoare al Aiudului. 13 ani de la trecerea în nefiinţă a omului care a ştiut să îşi lase amprenta asupra multor generaţii
IACOB BUTA a fost profesor, publicist şi om de cultură. Cetăţean de onoare al Aiudului, a fost un OM deosebit, un mare dascăl! Omul care a ştiut cum să îşi lase amprenta asupra multor generaţii, după cum spun cei care l-au cunoscut.
S-a născut la 17 octombrie 1944, în satul Podeni, comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj. Fiul lui Iacob şi Veronica.
După absolvirea şcolii generale a urmat o şcoală profesională la Turda şi a devenit muncitor la Fabrica de sticlărie Turda.
Între anii 1962 – 1964 a urmat cursurile liceului seral la „Mihai Viteazul” din Turda, apoi a fost încorporat în armată, între anii 1966 – 1968 a continuat studiile liceale , în ultimul an fiind elev la Liceul „Avram Iancu” din Aiud.
Între 1969 – 1973 a fost student al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti.
Ca profesor în Aiud, a predat la Şcoala Generală Ciumbrud până în 1990 şi apoi la Grupul Şcolar „Avram Iancu”, iar din 1995 la actualul Colegiu „Titu Maiorescu”. A participat la manifestările culturale, în special literare, convins că actul de cultură e o datorie a fiecărui dascăl.
A publicat diferite materiale în „Tribuna învăţământului”, „Examene”, „Vatra”, „Paşii Profetului”, „Deşteptarea” (Bacău), „Curierul” (Cluj Napoca), „Unirea”, „Aiudul literar”, „Zorile”, „Pagini aiudene”, „Aiudul şi carte”, „Inter-Art”.
A scris şi a publicat , ocazional, versuri şi eseuri. Cu eseul „Ciclic” a participat la Concursul de creaţie literară organizat în „Zilele Rebreanu”, obţinând un premiu. A publicat în volumul „Caietele Rebreanu’, Editura „Şcoala Albei”, 2000. A fost inclus, cu poeme, în antologia bilingvă „Cuvinte zidite în tăcere”.
A realizat volumul de eseuri şi comentarii :”Rigorile fanteziei”. De asemenea a scris o Postfaţa la volumul Zamfirei Costan „Cavalcada nebunelor scenarii”, editat de Fundaţia „Inter-Art”, în anul 2002.
A participat la realizarea manifestărilor : Zilele Culturale „Liviu Rebreanu” (ediţiile I – XIII), Colocviile de literatură: „Poezia secolului XX” (ediţiile I – X), Ceasul de taină al poeziei: Mihai Eminescu, Cenaclul de literatură si arte, simpozionul „Eminescu” organizat in cadrul Taberei Internaţionale de Arta Plastică „Inter-art”, sub egida UNESCO.
A fost preşedintele Despărţământului „Ovidiu Hulea” Aiud al ASTRA. A editat revista despărţământului :”Aiudul şi poezia”, materiale de prezentare despre Livia şi Ovidiu Hulea; a adus Aiudului, în copie, publicaţiile : „Zorile”, „România literară”.
A jucat în trupa de teatru a Casei de Cultură Aiud obţinând premiul pentru interpretare masculină. Piesa „Profesorul”, regia Ioan Hădărig, în care interpreta rolul principal, pusă în scenă, în 1988, avea să fie interzisă după prima reprezentaţie.
Prezent în dicţionarele :
Ion Mărgineanu – „Oameni din Munţii Apuseni. Dicţionar fără sfârşit”, Editura Altip, Alba Iulia, 2003 şi Ghidul personalităţilor din judeţul Alba, Editura Altip, Alba Iulia, 2003 (Pagini aiudene, martie 2004).
A murit la 11 martie 2004, la Aiud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
O stradă din cartierul Lipoveni, asfaltată pentru facilitarea accesului spre șoseaua de centură: Investiție de peste 7 milioane lei
O stradă din cartierul Lipoveni, asfaltată pentru facilitarea accesului spre șoseaua de centură: Investiție de peste 7 milioane lei Administrația locală din Alba Iulia dorește modernizarea străzii cuprinse între strada Costache Negruzzi și strada Mărășești din municipiul Alba Iulia, aceasta fiind, conform reprezentanților primăriei, o necesitate pentru a răspunde cerințelor comunității și a aduce orașul […]
ITM Alba: Amenzi de 4.000 lei și 8 avertismente date firmelor din județ, în perioada 14-17 aprilie 2025. Ce nereguli au descoperit inspectorii
ITM Alba: Amenzi de 4.000 lei și 8 avertismente date firmelor din județ, în perioada 14-17 aprilie 2025. Ce nereguli au descoperit inspectorii Inspectorii ITM Alba au aplicat în perioada 14-17 aprilie 2025 amenzi în valoare de 4.000 de lei și au acordat 8 avertismente în urma controalelor . Prin Programul cadru de acţiuni al […]
25 aprilie 2025 | A doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”, la Cugir: Care sunt actvitățile pregătite
25 aprilie 2025 | A doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”, la Cugir: Care sunt actvitățile pregătite Cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde” va avea loc vineri, 25 aprilie 2025, în orașul Cugir. Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului […]