Rămâi conectat

Curier Județean

Horaţiu Josan, primar Aiud: „Administraţiile locale sunt bune doar la alegeri”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

În cadrul unei întâlniri pe care deputatul PP-DD Cornel Comşa a avut-o cu reprezentanţii administraţiei locale din Colegiul Aiud-Ocna Mureş, cu intenţia declarată de a prelua problemele din teritoriu şi a le face auzite sus de tot, în Parlament şi Guvern, primarul oraşului Aiud, Mihai Horaţiu Josan a vorbit deschis despre câteva din problemele reale cu care se confruntă primăriile din teritoriu.

Acesta a spus că e absolut necesar să se discute pe probleme concrete, cu care se confruntă administraţiile din teritoriu, dezbaterile să fie duse pe teme care influenţează în mod real prezentul şi viitorul cetăţenilor şi nu pe contre politice sterile, care rămân doar la nivel de declaraţii şi atât. În acest context, primarul Mihai Josan a spus că discuţiile pe tema regionalizării României au pornit pe o direcţie falsă, aceea a disputei pe tema viitoarei capitale de regiune, în condiţiile în care nu a fost lansată în dezbatere publică tematica regionalizării. „Dacă începi cu capitala de regiune, ai pornit pe cea mai falsă pistă posibilă. Dacă problemele se ridică la nivel de parlamentar, se fac dezbateri la nivel de localitate, judeţ, colegii electorale, o să găsim soluţii pentru viitorul nostru comun. Nu purtăm însă un dialog. În România se poartă însă monologul: am venit, îşi spune fiecare poezia, ne-am ridicat, am plecat şi nu am rămas cu nimic”, a explicat Josan. Primarul Aiudului a declarat că, în opinia sa, nevoia de regionalizare şi chiar punerea acesteia în practică ar trebui făcută de jos în sus, respectiv de la microregionalizare spre marea regionalizare. Edilul a exemplificat aceasta cu comasarea, de exemplu, a trei comune care au trăsături economice, sociale, în general interese comune, spre a produce economii substanţiale, plecând de la  reducerea costurilor de întreţinere ale aparatului propriu al primăriei (din trei rămâne una singură) până la atingerea baremului populaţional necesar accesării de fonduri europene.
Legea bugetului pentru administraţiile locale – „Ne minţim cu bucurie!”
Pe lângă regionalizare, un alt subiect neluat suficient în serios de parlamentari este, în opinia primarului Horaţiu Josan, cel al bugetelor locale. „Singura perioadă în care a fost un dialog între administraţia locală şi parlamentari  – vă spun în cunoştinţă de cauză – a fost cea dintre 1996-2000. Atunci erau ascultate într-adevăr şi asociaţiile profesionale, ale primarilor, asociaţiile oraşelor, comunelor, municipiilor. Evident, nici atunci în totalitate dar problemele erau transmise dinspre primării, prin consiliile judeţene, până sus, în Guvern, iar proiectele de buget erau amendate. Din 2000 încoace, nu. Se fac întâlniri, le prezentăm propunerile, suntem bucuroşi. Când te uiţi în actul normativ nu regăseşti nimic din ce-ai discutat. Găseşti că „diferenţa se suportă din bugetele locale”. Aş întreba, doar retoric: dar ce sunt bugetele astea locale? (…) Am lucrat efectiv la Legea Bugetelor Locale, o lege care ar fi trecut de Parlament dacă nu cădea Convenţia atunci.  Mai trebuia emis doar cel de-al doilea act normativ – legea de echilibrare a bugetelor locale. De atunci, în fiecare an, legea bugetelor locale este amendată de legea bugetului de stat. În minus! Nu învăţăm noi acum ce să facem. Toţi nordicii aplică un sistem bun. Dar noi mergem pe sistemul francez, pentru că suntem francofoni. E bine că suntem francofoni. Dar aceştia lucrează acum la remodelarea Legii finanţelor administraţiei publice locale ca să o adapteze la legislaţia anglo-saxonă, care e mai viabilă.  Şi noi ne luptăm acum să implementăm, cu sârg, legea pe care francezii umblă să o amendeze. Acum când noi vorbim se implementează această lege, care la francezi este deja caducă. Ne minţim cu bucurie! Ne tot plimbăm prin Europa să luăm modele de bune practici iar când ne întoarcem în România… rămâne cum ne-am înţeles!
Acestea sunt subiecte de discuţie, chiar provocatoare, la nivel de parlamentar sau de Guvern. Dar nimeni nu vrea să discute aşa ceva pentru că sunt subiecte sensibile.(…) Administraţiile locale sunt bune doar când sunt alegeri. Fraţilor, sunteţi cei mai tari! Şi după alegeri, gata, la revedere!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea