Haos în cheltuielile făcute în spitale. Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 61 de milioane de lei în 2015
Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 61 de milioane de lei, în cheltuielile făcute în spitale, banii provenind de la Ministerul Sănătății.
Aparatura medicala cumparata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in functiune sau nu a fost utilizata in scopul initial, arata Curtea de Conturi. Haosul din sistemul sanitar, descris in draftul unui raport al Curtii de Conturi pentru 2015, include si gasirea unor plati ilegale de jumatate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum si plati de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumparate fara respectarea procedurilor de achitii publice.
Practic, Curtea de Conturi a verificat modul in care spitalele au cheltuit in 2015 fondurile virate de Ministerul Sanatatii pentru achizitia de echipamente si aparatura medicala.
Inspectorii Curtii reclama in raportul citat si faptul ca Ministerul Sanatatii „nu a verificat in mod corespunzator modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la achizitionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate si eficienta, la nivelul unitatilor sanitare subordonate si la nivelul unitatilor sanitare de subordonare locala”.
Prejudiciul total calculat de Curtea de Conturi se ridica la 61,7 milioane de lei in 2015.
Un exemplu elocvent al modului in care sunt cheltuiti uneori banii publici in sanatate este sectia pentru Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca. In ciuda cheltuirii a peste 9 milioane de euro pentru echipamente, dotari si servicii, sectia nu este nici acum functionala in integralitate.
Vlad Voiculescu a comentat pentru HotNews.ro concluziile raportului realizat de Curtea de Conturi:
„Este o realitate dureroasă faptul că Ministerul Sănătății nu are în acest moment niciun mecanism de fundamentare reală a investițiilor din sănătate. Pixul ministrului nu este garanția unui randament pozitiv al unei investiții publice în Sănătate. Draftul raportului Curții de Conturi la care faceți referire descrie perfect situația.
Drept urmare, îmi asum crearea unui mecanism de prioritizare și monitorizare a investițiilor din sistemul sanitar până în luna septembrie.
Pentru prima dată, Ministerul Sănătății va avea un plan multianual de investiții, criterii clare de prioritizare și un sistem de monitorizare a modului în care investițiile sunt implementate și operaționalizate. Și totul pe baza unei platforme informatice transparente.
Aleatorul nu își are loc într-o politică publică. O investiție trebuie să corespundă unei nevoi și trebuie să ne asigurăm că ea poate fi dusă la capăt respectând, așa cum spune Curtea de Conturi, „principiile de economicitate și eficiență”.
Sursa Hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată