Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul vrea să modifice legislația electorală în privința referendumului. Ce schimbări se fac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul se pregătește să adopte, în ședința de miercuri, OUG în materie electorală. Din varianta actualizată a dispărut interdicția ca autoritățile publice să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Față de prima variantă de OUG, în noul proiect actualizat au dispărut următoarele propuneri:

Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 30. – (1) Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului.

(2) În campania pentru referendum, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, în condiţiile legii, prin mitinguri, adunări, mijloace electronice, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

(3) În campania pentru referendumul naţional, partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale beneficiază de acces gratuit la serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune, inclusiv la studiourile teritoriale ale acestora, în condiţiile prezentei legi.

(4) În termen de 5 zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului naţional, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune stabilesc, în baza solicitărilor făcute în scris de partidele politice, orarul pentru campania pentru referendum şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul partidelor politice şi al organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la serviciile publice de radio şi televiziune, având în vedere următoarea pondere din timpii de antenă alocaţi: a) 4/5 din timpii de antenă se repartizează în mod proporţional partidelor politice parlamentare și organizaţiilor cetăţenilor minorităţilor naţionale cu grup parlamentar propriu în ambele camere ale Parlamentului; b) 1/5 din timpii de antenă se repartizează în mod proporţional partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu sunt reprezentate în Parlament, dar au obţinut la una din ultimele două alegeri generale cel puţin 50.000 de voturi.

(5) Mijloacele folosite în campania pentru referendum nu pot contraveni legii.

(6) Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.

(7) În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia.”

4. După articolul 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:

„Art. 491. – (1) Încălcarea art. 151 alin. (3) şi art. 30 alin. (1), (5) şi (6), constituie contravenţii care se sancţionează, în cazul referendumului naţional, cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei, iar în cazul referendumului local, cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

(2) Informarea alegătorului cu privire la opțiunea de a-și exercita dreptul de vot numai pentru un singur scrutin, în situația prevăzută la art. 15′ alin. (1), de către alte persoane decât președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, constituie contravenție care se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către organismul electoral ierarhic superior.

(4) Constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzute la alin. (2) se fac de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schemele de ajutor pentru cultivatorii de cartofi şi de usturoi, amânate pentru 2026: Guvernul nu le-a putut aproba la timp

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schemele de ajutor pentru cultivatorii de cartofi şi de usturoi, amânate pentru 2026: Guvernul nu le-a putut aproba la timp Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi amânate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, 8 iulie 2025, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „Decizia are la bază […]

Citește mai mult

Actualitate

 Marile companii ale statului, care au suferit pierderi, închise sau date în administrație privată. Ce spune Ilie Bolojan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Marile companii ale statului, care au suferit pierderi, închise sau date în administrație privată. Ce spune Ilie Bolojan Premierul Ilie Bolojan a declarat că toate companiile mari ale statului vor fi auditate. În declaraţia de marţi seară, acesta a spus că cei care au pierderi de ani de zile vor trebui închise sau date în […]

Citește mai mult

Actualitate

COD ROȘU de vijelii: Pagube în 81 de localități din 19 județe, între care și Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD ROȘU de vijelii: Pagube în 81 de localități din 19 județe, între care și Alba Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat, miercuri, 9 iulie 2025, că în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 24 de ore au fost înregistrate efecte la nivelul a 81 de localități din 19 județe. Citește și: Codul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea