Guvernul vrea să creeze o zonă de dezvoltare pentru Munţii Apuseni cu centrul la Roșia Montană
Guvernul intenționează să creeze o zonă de dezvoltare pentru Munţii Apuseni pentru a primi finanţări din fonduri europene şi naţionale printr-o Unitate de Asistenţă Tehnică subordonată Cancelariei primului-ministru ce va funcţiona la Roşia Montană, a spus, vineri, la Alba Iulia, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Zone similare de dezvoltare vor funcţiona în Valea Jiului şi în nord-estul Moldovei, iar unităţile de asistenţă tehnică vor fi înfiinţate la Petroşani şi Vaslui. Actele normative vor fi aprobate în următoarele săptămâni, urmând ca unităţile să devină funcţionale din luna octombrie. Ministrul Vasile Dîncu a precizat că peste trei săptămâni va fi prezentat un draft de strategie pentru zonă Munţilor Apuseni, la care lucrează specialişti din Executiv, urmând că documentul să fie completat cu proiectele propuse de primarii localităţilor vizate şi de Consiliul Judeţean Alba. Vicepremierul a transmis primarilor într-o întâlnire desfăşurată la Alba Iulia că Guvernul nu poate finanţa vise, ci numai proiecte reale.
”Este ceva care poate să prindă viaţă numai dacă lucrăm împreună cu autorităţile locale şi judeţene. Va fi un draft pe care, împreună cu Consiliul Judeţean, care este cel care monitorizeaza şi care se ocupă de dezvoltarea şi planificarea dezvoltării zonale aici, să-l îmbogăţim. Le-am cerut domnilor primari din zonă să vina cu proiecte, să eliminăm proiectele care au fost făcute la un moment dat şi nu mai sunt actuale, să vedem ce mai putem recupera din proiectele vechi şi să punem proiectele toate într-un continuum de dezvoltare. Vrem să construim din aceste zone, din zonă Munţilor Apuseni, o zonă de dezvoltare. Nu putem noi să gândim dezvoltarea la Bucureşti. Noi putem să gândim la Bucureşti programele de dezvoltare, să aducem consultanţă specializată, vom detaşa oameni, vom construi unităţi la ministerele noastre care să se ocupe numai de această zonă, care să se ocupe de cererile care vin de aici. Dar vrem, în acelaşi timp, să vedem care este viziunea locală”, a afirmat Vasile Dîncu.
Vicepremierul a mai spus că pentru realizarea unor proiecte mari este nevoie colaborarea locală şi a precizat că în cazul programelor gestionate de Guvern vor fi introduse criterii privind ierarhizarea investiţiilor şi a priorităţilor.
”Încercam în acest an, pe care îl avem la dispoziţie, să schimbăm regulile. La programele pe care le gestionăm de către Guvern, vom introduce criterii foarte clare, conform Planului naţional de dezvoltare teritorială, privind ierarhizarea investiţiilor, crearea priorităţilor. Încercam să construim dezvoltarea fără accentul politic. Sigur că politicul este foarte important în ceea ce priveşte dezvoltarea, este important să promoveze anumite tipuri de proiecte şi acesta poate să fie un efort care duce la dezvoltare o viziune pe care oamenii o împărtăşesc este mult mai uşor de pus în practică, dar pe de altă parte încercam să găsim o soluţie normală de evaluare a proiectelor şi de planificare a dezvoltării Romaniei”, a afirmat vicepremierul.
Proiectul special al Guvernului va cuprinde zona Munţilor Apuseni şi din judeţele Cluj, Bihor, Arad şi Hunedoara. Vasile Dîncu s-a declarat convins că acest proiect va fi continuat de orice Guvern care va rezulta în urma alegerilor parlamentare din decembrie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 41 de minute
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri