Guvernul vizează introducerea pe piață a mașinilor noi și eliminarea celor vechi, care poluează excesiv
Executivul vrea să identifice o soluţie pentru a încuraja introducerea în piaţă a maşinilor noi, a anunţat premierul Mihai Tudose, precizând însă că nu se doreşte înlocuirea unei taxe cu o alta.
Întrebat într-un interviu difuzat sâmbătă de Antena 3 ce soluţie se are în vedere în cazul timbrului de mediu, şeful Executivului a declarat: „Timbrul de mediu, aşa cum era, a fost scos nu neapărat (…) ca o dorinţă a Guvernului de atunci, este o decizie a Curţii Europene. (…) Am vorbit cu doamna ministru al Mediului, la nivel de cabinet trebuie totuşi să găsim o soluţie pentru a încuraja (…) introducerea în piaţă a maşinilor noi şi să mai eliminăm pe cât se poate pe cele care (…) poluează excesiv.
Acel timbru de mediu până la urmă nu era foarte bine echilibrat, în sensul că plăteai la fel şi dacă aveai o maşină care stătea. Trebuie să vedem cum se face ca să găsim mecanismul corect ca cel care poluează să plătească, dar să plătească şi în funcţie de cât poluează”.
Totodată, şeful Guvernului a precizat că este necesară împrospătarea parcului auto.
„Ideea este de a împrospăta parcul auto, să nu mai avem pe şosele rable. (…) Dar aici avem alte organisme care există – ITP-ul, inspecţia tehnică periodică, Registrul Auto Român. (…) Poate fi şi aia o zonă de interes, să eficientizăm şi să normalizăm activitatea de acolo, să înăsprim condiţiile acolo. (…) Eu nu vreau să înlocuiesc o taxă cu altă taxă şi plec de la premisa că ne trebuie un parc auto modern şi, repet, poate găsim alte instrumente”, a mai afirmat Tudose, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, premierul a reamintit că în ianuarie va avea loc „o eficientizare a actului guvernamental” şi va fi făcută o analiză referitoare la debirocratizare.
În acest context, Tudose a precizat că nu se poate vorbi despre impozit global şi despre eficientizarea actului administrativ, până când structurile statului nu vor fi interconectate electronic.
„Impozitul global, impozitul pe gospodărie, este o normalitate, se practică în toate ţările civilizate. Deocamdată nu este România suficient de bine pregătită, din toate punctele de vedere, şi uman, şi tehnic. (…) Nu putem vorbi nici de impozit global, nici de această eficientizare a actului administrativ, de debirocratizare, până când toate structurile statului sunt interconectate electronic, să ştie fiecare ce face celălalt”, a mai afirmat Tudose.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024 Peste 127.000 de români au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 10.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi […]
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie […]
PENSII 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare contributiv care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, precizează Casa Naționbală de Pensii. […]