Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi
Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi
Guvernul pune la dispoziția fermierilor din zona montană 92 milioane de euro pentru ca laptele colectat să fie procesat în mici ateliere sau manufacturi.
Cu ajutor de la stat untul ar putea fi lozul câștigător pentru că a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi, spun specialiștii. Față de acum 20 de ani românii mănâncă de patru ori mai mult unt și cu o producție autohtonă în scădere anul trecut am importat de 70 de milioane de euro.
În ultimii ani, untul clasic făcut în mici ateliere a căpătat arome și texturi diverse pentru un plus de gust.
Cu sare, cu aromă de fum, cu leurdă, verdețuri sau chiar înnobilat cu trufe, untul artizanal a urcat în preferințele românilor. Și prețurile sunt sus. Un borcan de 150 de grame poate să coste 22 de lei sau chiar mai mult dacă vorbim de cel cu trufe.
Vasilena Oltean, Administrator Băcănie: „Este varianta simplă, varianta cu legume uscate și varianta cu sare. Niciuna nu are apă adăugată. Sunt unturi curate. Sunt spectaculoase toate”.
Și acest producător din Sălaj a început să facă unt în urmă cu doi ani și – spune el – a fost un pariu câştigător.
Dacian Badea, Producător de unt: „Avem creșteri de la lună la lună, dacă vorbim de unt. Prețul este undeva de la 80 la 90 de lei pe kg”.
La poalele Munților Trăscău, în Alba, untul se face după rețeta tradițională, din smântână proaspătă cu 55% grăsime – textură cremoasă, cu o culoare aurie și gust dulceag. Într-un malaxor se separă zerul, apoi untul este trecut prin apă rece.
Marius Chiorean, Manager Vânzări: ”Untul produs de noi este făcut după o metodă tradițională. Noi îl facem din smântână dulce undeva la 10 kg de produs rezultă 6 kg de unt”.
Recent, ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii din zona montană pot depune proiecte pentru a primi bani să înființeze puncte de colectare a laptelui și mici fabrici de unt. Procesatorii recunosc că punctele de colectare îi ajuta pentru a obține mai rapid materie primă.
Marius Chiorean, Manager Vânzări: „Laptele este colectat pentru realizarea produsului este lapte din zona. Colectăm de la 16 fermieri, procesăm zilnic”.
Dintre produsele lactate, în România, untul este produsul care a înregistrat în ultima perioadă cea mai mare scădere în producție.
Dacă anul trecut, am fabricat aproape o mie de tone – acum cantitatea s-a înjumătățit. În schimb, au crescut importurile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Adio gratuități: Românii din diaspora vor plăti din nou pentru serviciile consulare după 8 ani de scutiri. Propunerea MAE
Adio gratuități: Românii din diaspora vor plăti din nou pentru serviciile consulare după 8 ani de scutiri. Propunerea MAE Românii din diaspora vor plăti din nou taxe, după 8 ani de scutiri. Ministerul Afacerilor Externe propune reintroducerea unor tarife pentru serviciile consulare oferite în diaspora. „Vorbim în primul rând despre taxa pentru eliberarea documentelor de călătorie, […]
PENSII 2025 | Cine poate primi indemnizația socială și cine nu se poate pensiona în România. Criterii generale pentru pensionare
PENSII 2025 | Cine poate beneficia de indemnizație socială și cine nu se poate pensiona în România. Criterii generale pentru pensionare În România nu există date oficiale cu privire la numărul bătrânilor fără niciun venit, însă un număr destul de mare dintre aceștia nu încasează nici acum vreun leu de la stat, nici pensie socială […]
Economistul Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”
Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale” „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”, atrage atenția economistul Radu Georgescu. Potrivit acestuia, multe familii și companii vor fi […]