Guvernul a majorat cu peste 50 la sută, fără să anunțe, salariile angajaţilor de la ANAF şi Finanţe. Ministerul Finanțelor: Lefurile a 5.700 de angajați vor crește, în medie, cu 22%
Creşteri salariale controversate în structurile centrale ale Ministerul Finanţelor şi Fiscului. Veniturile a 5.700 de angajaţi din cele două instituţii vor creşte, în medie, cu 22 de procente, începând de la 1 noiembrie. Ministerul Finanţelor a făcut această precizare abia după ce sindicatele au acuzat Guvernul că a decis în secret majorarea salarială. În acelaşi timp, sindicatele spun că principalii beneficiari sunt doar 3.000 de angajaţi, ale căror lefuri vor creşte cu peste 50%
Decizia de majorare a salariilor nu apărea în proiectul de rectificare bugetară aprobat recent de guvern. A apărut într-o ordonanţă de urgenţă, publicată pe 29 octombrie în Monitorul Oficial şi care precizează că, începând cu luna noiembrie, cresc lefurile angajaţilor din structurile centrale ale Ministerului şi ANAF, din Agenţia pentru Achiziţii Publice şi din Direcţia pentru mari contribuabili.
Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa: „Modificarea legislativă s-a făcut fără vreun anunţ. Toate discuţiile făcute pe rectificarea bugetară nu aveau prevăzut acest articol şi… surpriza noastră, când a apărut ordonanţa, de a găsi acest articol suplimentar, care dă o lipsă totală de transparenţă”.
Decizia Guvernului a stârnit nemulţumiri şi în rândul funcţionarilor publici din administraţiile fiscale judeţene, care nu vor primi nimic în plus la salarii.
Liviu Toader, lider sindical SNFP Finanţe Publice: „Cert este că această creştere, dacă are loc, are loc numai pentru aparatele centrale ale acestor instituţii, lăsând deoparte angajaţii din structurile teritoriale ale Fiscului”.
Alianţa Sindicatelor Bugetarilor a calculat şi câţi funcţionari vor primi lefuri majorate peste media de 22% anunţată de Ministerul Finanţelor.
„De majorarea de peste 50% a salariilor de bază vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane, numai salariaţii din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finantelor Publice şi ANAF, nu şi cei 23.000 de angajați din structurile teritoriale”, potrivit SED LEX.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe justifică, într-un comunicat de presă, majorările salariale.
Reacţia Ministerului Finanţelor Publice: „Măsura propusă este de natură să conducă la evitarea riscului migrării personalului din cadrul acestora către instituții (…), la evitarea săvârşirii unor posibile fapte de corupţie”.
Potrivit statisticii oficiale, un salariat din cadrul aparatul central al Ministerului de Finanţe câştigă, în medie, 4.000 de lei lunar.
În ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial nu apare exact cu cât cresc procentual salariile de la 1 noiembrie, ci se precizează că salariile angajaților de la Finanțe și ANAF cresc cu 25 de clase salariale succesive. Potrivit unui comunicat al Finanțelor, aceste clase s-ar traduce cu o creștere de 22 de procente, în medie. Însă sindicatele susțin că această creștere salarială este ceva mai mare decât 50 de procente.
Majorarea salariilor angajaţilor Finanţelor, ANAF, Direcţiei Generale Administrare Mari Contribuabili şi ANAP este justificată de „activităţile complexe” desfăşurate de aceste instituţii şi de necesitatea atingerii unei salarizări similare cu cea din Ministerul Fondurilor Europene, susţine MFP.
sursa:digi24.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii