Guvernul a aprobat a doua ediție a programului Start-Up Nation. Principalele modificări aduse ediţiei 2018
A doua ediţie a programului Start-Up Nation a fost aprobată de Guvern, în ședința de vineri, platforma online de înscriere în program urmând să fie deschisă în a doua jumătate a lunii decembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată a doua ediţie a programului Start-Up Nation. Principalele modificări aduse ediţiei a doua, în comparaţie cu prima ediţie, se referă la simplificarea programului. Acum a fost construit pe baza experienţei acumulate în cazul Start-Up Nation 2017, o creştere a gradului de transparenţă, o atenţie mai mare pentru domeniile care ai mai multă atenţie din partea statului şi anume producţie, servicii, industrii creative şi comerţ, şi sunt promovate zonele ţării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut, acolo unde numărul de IMM-uri raportat la nivel judeţean raportat la suta de locuitori este mai mic decât patru”, a precizat Barbu.
El a spus că forma finală a schemei de minimis este deja publicată pe site-ul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. „Platforma online de înscriere în program este în testare, astfel încât în a doua jumătate a acestei luni aplicaţia să fie deschisă”, a mai spus Barbu.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat, la începutul lunii decembrie, pe site forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online la Start-Up Nation 2018, acestea incluzând modelul planului de afaceri şi declaraţiile de elegibilitate.
Principalele modificări aduse ediţiei 2018 a programului Start-Up Nation se referă, potrivit ministerului de resort, la: acordarea unei atenţii mai ridicate pentru domeniile care au nevoie de susţinere din partea statului pentru producţie, servicii, industrii creative şi comerţ; promovarea zonelor ţării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut, respectiv numărul de IMM-uri la nivel judeţean, raportat la 100 de locuitori este de sub 4.
„Suma maximă ce va fi acordată este de 200.000 de lei/beneficiar, bugetul fiind aprobat pentru 10.000 de proiecte. Aplicaţia pentru ediţia 2018 a Start-Up Nation va fi activă 30 de zile lucrătoare, din momentul deschiderii”, au mai anunţat reprezentanţii Ministerului pentru Afaceri.
Alocaţia Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului, precizează un comunicat al ministerului.
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line.
Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile, potrivit sursei citate.
Se pot înscrie în programul Start-Up Nation 2018 societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului. Conform sursei menţionate, pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.
Programul naţional Start-Up Nation a însemnat, anul trecut: 19.297 de aplicanţi înscrişi, 8.444 de contracte semnate iniţial, 8.100 de contracte active, peste 21.000 de locuri de muncă nou înfiinţate şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate, şomerilor şi absolvenţilor, creşterea investiţiilor în tehnologii noi inovative.
Sursa: agerpres.ro; mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate Pentru că nu au primit creșteri de pensii la începutul anului 2025, pensionarii își pun speranțele în etapa a doua a recalculării. Sunt vizați însă, doar cei care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, […]