Rămâi conectat

Ştirea zilei

Guvernarea PDL – prielnică afacerii de la Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Afacerea RMGC se dovedeşte a fi una foarte profitabilă pentru investitorii companiei Gabriel Resources cărora guvernarea pedelistă le prieşte mai mult decât oricând până acum. Preţul acţiunilor Gabriel Resources, cotate la Bursa din Toronto, au crescut de cinci ori într-un singur an, mai precis de la reconfirmarea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României până acum. Bagi un leu şi scoţi cinci! Cam aşa se poate caracteriza acest an pentru cei care deţin acţiuni în proiectul Roşia Montană Gold Corporation, prin Gabriel Resources, asta în condiţiile în care exploatarea nu a pornit şi niciun gram de aur nu a ieşit încă la suprafaţă.
lDeciziile autorităţilor şi instanţelor româneşti au dezgheţat proiectul şi preţul acţiunilor
Spre exemplu, vineri, 19 noiembrie 2010, o acţiune GBU la Bursa din Toronto, era cotată la 7,39 dolari (una dintre cela mai mari cotaţii din acest an), de cinci ori mai mare decât în urmă cu aproximativ un an, în septembrie 2009, când preţul unei astfel de acţiuni nu depăşea 1,54 dolari. Cotaţiile au crescut însă constant, pe parcursul întregului an. La fel de constant au existat şi devalorizări ale cotaţiilor, cele mai bune momente pentru ca cineva să cumpere, şi putând ulterior să-şi marcheze profitul, acţiunile urmând să crească din nou, în special pentru cei care puteau să prevadă cursul acţiunilor pe bursă sau ar fi avut informaţii despre deciziile politice din România. Au fost mai multe evenimente interne care au influenţat preţul acţiunilor în 2010, cele mai importante fiind legate de deblocarea proiectului minier de la Roşia Montană, printr-o serie de acte emise de autorităţile publice şi instanţele din România. Astfel, în mai 2010 Consiliul Judeţean Alba elibera un nou certificat de urbanism pentru proiectul minier, un act mult mai complet şi mai elaborat decât cele precedente, toate atacate şi suspendate în instanţă. În iunie 2010 ministrul Mediului Laszlo Borbely prezenta, în urma unei vizite la Roşia Montană, intenţia reluării procedurii de autorizare a proiectului minier pentru ca în septembrie să anunţe oficial acest lucru. Anul 2010 a fost unul cu noroc pentru proiect şi în ceea ce priveşte deciziile luate de instanţele româneşti în războiul declanşat proiectului de ONG-urile de mediu care, de-a lungul timpului, au atacat în justiţie tot ce se putea ataca. Astfel, în luna iunie cei de la RMGC au obţinut două victorii importante – pe de o parte primul certificat de urbanism al proiectului a fost declarat valid, iar pe de alta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a obligat Ministerul Mediului să dea avizele de funcţionare pentru barajele Cetate şi Corna din cadrul proiectului. Veştile bune au culminat în octombrie 2010 cu declararea ca valid a ultimului certificat de urbanism, de asemenea atacat în instanţă.
lAurul de la Roşia Montană ar putea valora 52 de miliarde de dolari
Creşterea vertiginoasă a preţului acţiunilor Gabriel Resources au atras atenţia şi străinilor, presa canadiană tratând pe larg investiţia de la Roşia Montană. „Zona din jurul Roşiei Montane arată ca o Toscana (una dintre cele mai pitoreşti zone turistice ale Italiei, n.r.) luxuriantă, sălbatică, însă fără vilele milionarilor sau fără cărţile poştale cu oraşele perfecte. Transilvania are cele mai mari rezerve de aur cunoscute dar nedezvoltate din Europa şi cu siguranţă este între primele 3 la nivel mondial. Specialiştii geologi susţin că aceste rezerve conţin între 30 şi 40 de milioane de uncii de aur – iar forările suplimentare ar putea dovedi că există chiar mai mult. La preţul de azi, de aproximativ 1.300 de dolari uncia, aurul are o valoare de piaţă între 39 şi 52 de miliarde de dolari. 30 de milioane de uncii este mai mult de 20 de ori decât producţia de anul trecut a Nevada Goldstrike, cea mai mare mină de aur din portofoliul celei mai mari societăţi de exploatare a aurului din lume, Barrick”, scria Eric Reguly în The Globe and mail, unul dintre cele mai importante cotidiene din Canada. Tot aici, în articolul intitulat „The new Romans” (Noii romani), publicat în 28 octombrie 2010, se analizează şi posibilele cauze care au stat la baza creşterii extraordinare a cotaţiei Gabriel Resources. Printre acestea sunt enumerate confirmarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu, la sfârşitul anului 2009, creşterea masivă a preţului aurului pe plan mondial, de la 600 de dolari uncia la sfarşitul lui 2007 până la peste 1300 azi şi interesul unora dintre cei mai vestiţi jucători la bursă la nivel internaţional în acţiunile Gabriel Resources. Aceştia sunt investitori agresivi, care, conform unui înalt oficial al companiei canadiene nu se dau înapoi de la a-şi promova interesele în Romania, mai notează Globe and mail.
În concluzie, guvernarea PDL a coincis sau s-a dovedit a fi cea mai
bună acţiune managerială a Gabriel Resources, asociatul majoritar în RMGC. Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen Un bărbat a fost reținut după ce a agresat și rănit un client într-un magazin alimentar din municipiul Alba Iulia.  Citește și: SCANDAL într-o familie din Teiuș: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea