Groapa de gunoi a Europei: Câte sute de tone de deșeuri au fost depistate la granițele României în acest an
Groapa de gunoi a Europei: Câte sute de tone de deșeuri au fost depistate la granițele României în acest an
Peste 700 de tone de deșeuri au fost depistate la granițele României anul acesta. Multe transporturi, provenite din țări europene, apăreau în acte ca fiind produse la mâna a doua, care mai pot fi folosite.
În realitate, tirurile, barjele și containere erau pline cu gunoaie, care ar fi ajuns la noi arse ori aruncate în natură.
Prin punctele de trecere a frontierei, la Nădlac, Borș, Giurgiu sau Constanța, trec zilnic tiruri ori barje cu mărfuri importate. Printre ele, sunt și munți de deșeuri.
Aproape 700 de tone, la această cantitate se ridică deșeurile depistate la granițe anul acesta. Vorbim despre resturi, care nu au ce căuta la noi: anvelope uzate, motoare, plastic, carton, hârtie, componente auto, electrocasnice și textile. Cei care le importă trec în acte că sunt produse la mâna a doua, când, de fapt, ele nu mai pot fi folosite. De exemplu, numai la un singur control în Portul Constanța au fost depistate 77 de tone de haine din Canada, care dacă ar fi reușit să treacă de filtru ar fi ajuns să umple gropile noastre de gunoi.
Recent, la un transport de 25 de tone, printre textile și pantofi uzați, au fost găsite până și panouri solare.
Raul Pop, expert în deșeuri al Asociației Ecoteca: „Unele trec aparent legal, pentru că vin ca să fie reciclate, dar când ajung la reciclator acesta face o recepție și vede că ele nu sunt de calitatea corespunzătoare sau nu sunt suficient de bine separate pentru a fi reciclate și atunci, spre exemplu, se separă plasticul de restul deșeurilor din transport și jumătate merg la reciclat, jumătate la groapa de gunoi sau la incinerare. Mai sunt produse care trec granița la negru, ne trezim cu ele fie pe câmp, prin locuri abandonate”.
Specialiștii spun că, din moment ce nu toate transporturile de deșeuri, care ajung la noi, sunt controlate, cantitățile trecute ilegal sunt, de fapt, mult mai mari.
Specialist în sustenabilitate: „Industria textilă e una dintre cele mai poluante industrii pe tot lanțul, de la fabricare, transport, până la eliminare, foarte puține se reciclează și în foarte puține locuri în România”.
Se fac profituri uriașe din afacerile cu deșeuri. Asta pentru că la noi depozitarea lor este mult mai ieftină decât în țările de unde provin. Taxele din România sunt de până trei ori mai mici față de cele din Austria, iar pentru deșeurile greu de neutralizat, precum cele industriale, costurile din România sunt și de zece ori mai reduse.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]