Rămâi conectat

Cultură Educație

Grigore Vieru s-a întors acasă la Chişinău

Publicat

în

    Grigore Vieru ar fi împlinit 77 de ani. Un stupid şi controversat (încă) accident i-a curmat viaţa la doar 74 de ani. De ziua sa de naştere (14 februarie) poetul a „unit din nou, cele două maluri de Prut” cum spunea academicianul Mihai Cimpoi „maestru de ceremonii” la aniversarea „fratelui Grigore”. Această „unire” a râului, ce desparte români de români pe care poetul a dorit să-l treacă, a fost realizat de albaiulieni. O delegaţie din care a făcut parte doamna Mioara Pop, directorul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, Radu Neag, consilier, secretarul ASTRA Alba Iulia, Romi Adam, autorul bustului lui Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, Alin Dreghiciu, omul ce ne-a dus şi adus în siguranţă prin „inima iernii” şi autorul acestor rânduri, au trecut Prutul pentru a fi alături de familie, de fraţii noştri, la omagierea marelui poet.
Au fost zile intense, de trăire întru poezie, întru românism, în patria Limbii Române. Cele două busturi, copii gemene ale celui ce străjuieşte pe Aleea Scriitorilor din oraşul Marii Uniri, au fost dezvelite la Biblioteca „Alba Iulia” din Chişinău şi la Liceul „Grigore Vieru” din comuna Băcioi. Am afirmat în cuvântul meu că noi, cei de la Alba Iulia, am realizat ceva mai frumos decât podul de flori şi mai trainic decât podul de piatră: un pod de suflete. Au fost rememorate câteva din momentele ce au marcat „construcţia” acestui pod trainic şi indestructibil: Turneul Ansamblului Crăişorul Munţilor (februarie – martie 1990 la festivalul Mărţişor), „Deniile eminesciene” şi Tabăra de cultură şi civilizaţie „Acasă la noi” (ambele aflate la cea de-a XVI-a ediţie), Biblioteca Alba Iulia din Chişinău (care împlineşte 15 ani de activitate), Congresul Spiritualităţii Româneşti (de 10 ani la Alba Iulia), dezvelirea primelor busturi, în spaţiul spiritual românesc, ale lui Grigore Vieru şi Adrian Păunescu la Alba Iulia, dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu la Chişinău (31.08.2011), înfrăţirea dintre Alba Iulia şi Chişinău, la 1 Decembrie 2011, neobosita activitate publicistică şi scriitoricească comună dintre cele două capitale etc.
Despre bustul lui Grigore Vieru redau câteva spicuiri din cuvântul oamenilor mari prezenţi la ceremonie: „replica cea mai reuşită din întreg spaţiul românesc” (Mihai Cimpoi), „mulţumim fraţilor de la Alba Iulia, preşedintelui Consiliului judeţean Alba, Ion Dumitrel, pentru aceste donaţii” (Dorin Chirtoacă, primarul general al Chişinăului), „frumoasa colaborare între Alba Iulia şi Chişinău ni l-a adus pe Grigore Vieru în anturajul Cărţilor” (Valeriu Nemirescu, pretorul raionului Buiucani), „Vieru este mai prezent ca oricând în viaţa noastră şi aici şi dincolo de Prut, pentru că poetul sintetizează cele mai bune calităţi ale noastre” (Lidia Kulikovski, directorul general al bibliotecii Municipale B.P. Haşdeu din Chişinău), „cred că locul unui poet este între cărţi, aici, Vieru, este acasă” (Mioara Pop), „ninge cu Alba Iulia la Chişinău, ninge cu Vieru… Grigore Vieru este cel mai mare erou al nostru pentru că uneşte cele două maluri de Prut” (acad. Nicolae Dabija, redactor şef „Literatură şi Artă”), „busturile sunt de o mare încărcătură sufletească” (Romi Adam). Călin Vieru a spus: „Eu şi mama suntem copleşiţi de emoţii, ne închinăm până la pământ pentru comemorarea poetului şi aducem mulţumiri delegaţiei din Alba Iulia pentru această dublă bucurie”. Elena Roşca, directoarea Bibliotecii Alba Iulia, din Chişinău: „aduc Alba Iuliei mulţumirile noastre pentru această valoroasă opera de artă, care este un portret documentat venit exact în deschiderea Zilelor Grigore Vieru”.
Atmosfera în cele două locaţii a fost extraordinară. La liceul ce-i poartă numele în comuna Băcioi (12.000 de locuitori) a fost sărbătorit „hramul” liceului, ziua de naştere a poetului Grigore Vieru. Am fost întâmpinaţi cu pâine şi sare toţi cei care am înfruntat nămeţii pentru a-l duce acolo pe „patronul” spiritual al liceului. Aşa cum se poate constata din relatările de mai sus, au fost prezente personalităţi ale vieţii academice, scriitoriceşti, administrative dar şi foarte mulţi iubitori ai poetului. Delegaţia albaiuliană a mai avut întâlniri informale cu preşedintele raionului Ialoveni (Nicolae Andronachi) legate de semnarea actului de înfrăţire dintre acest raion şi judeţul Alba; cu directorul bibliotecii din Ialoveni în care s-au stabilit termenii participării Bibliotecii „Lucian Blaga” din Alba Iulia, ca invitat de onoare al „Salonului de carte” din capitala raionului, de Ziua Limbii Române (31.08.2012), cu elevii, cadrele didactice, primarul, preotul şi locuitori ai comunei Truşeni (10.000 de locuitori) unde am asistat la o lecţie consacrată lui Adrian Păunescu şi poeziilor sale din volumul „Rugă pentru părinţi”. În sala de clasă, în prezenţa delegaţiei de la Alba Iulia, a academicianului Mihai Cimpoi, a prof. univ. dr. Vasile Grozav, senator şi vicepreşedinte al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, s-a vorbit despre marele poet Adrian Păunescu, despre fratele său întru poezie, suferinţă şi dragoste de neam – Grigore Vieru.
Am spus la ceremonii că noi – albaiulienii – ne simţim la Chişinău acasă, la fel ca şi la Alba Iulia.

Ioan BÂSCĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare