GREVĂ ÎN SĂNĂTATE: Ce promisiuni a obţinut Federaţia Sanitas în urma negocierilor cu Ministrul Sănătăţii
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi a obţinut promisiuni în urma negocierilor de sâmbătă cu Ministrul Sănătăţii printre care se numără: alocarea a 6% din PIB, deblocarea a 1.500 de posturi pentru cadrele medicale, dintre care 54 în judeţul Alba, plata suplimentară a personalului medical care lucrează în weekend şi creşterea de venituri pentru cadrele medicale ţinând cont de legea salarizării. Un alt punct de discuţie a fost acordarea burselor de 670 lei pentru medicii rezidenţi, urmând să fie identificate sursele de finanţare pentru acoperirea acestora.
Sepi, a spus că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 şi 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Cadrele medicale care nu se vor ocupa de urgenţe se vor aduna în semn de protest pe holul instituţiei spitaliceşti, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea.
De cealaltă parte, Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu a spus că el crede că „medicii vor fi la serviciu”. „Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii”, a spus Nicolăescu, citat de Mediafax.ro
Ministrul a discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani, perioadă în care n-a mai existat contract colectiv de muncă la nivel de sector (…). Cred că semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector este un deziderat, atât pentru administraţie, cât şi pentru sindicate. Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.
Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]