Gravidele și femeile care tocmai au născut nu vor mai sta la coadă la analize: Doar 4 din 10 femei însărcinate au acces gratuit în timpul sarcinii la aceste tipuri de analize
Gravidele și femeile care tocmai au născut nu vor mai sta la coadă la analize: Doar 4 din 10 femei însărcinate au acces gratuit în timpul sarcinii la aceste tipuri de analize
Mai mulți deputați au depus un proiect de lege prin care femeile însărcinate și lăuzele nu mai depind de plafonul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a beneficia de analizele medicale.
Asta în contextul în care rata mortalitatății infantile din România a urcat la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, cât era anul trecut.
”Această lege va permite femeilor însărcinate și femeilor care tocmai au născut să aibă analizele gratuite care le sunt deja garantate prin lege, și în practică este setatat termenul de 5 zile ca aceste analize să fie realizate pentru că în sarcină ele nu pot fi amânate decât cu consecințe.
Nu poți să amâni momentul în care naști, nu poți să amâni trimestrul în care sunt necesare pentru a indentifica aceste riscuri și este clarificată modalitatea în care finanțarea adițională din contractul cu CNAS este asigurată laboratoarelor”, a declarat Oana Țoiu, deputată USR.
”România este din pacate este pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă, mortalitatea infantilă tocmai pentru că o parte dintre gravide sunt văzute de obstetrician și ajung în atenția medicilor chiar la momentul nașterii. Doar 4 din 10 femei gravide afirmă că au avut acces gratuit în timpul sarcinii la aceste tipuri de analize”, a declarat Adrian Wiener, deputat USR.
Femeile însărcinate sau însoţite de copii mai mici de 5 ani au prioritate la coadă, potrivit legii bunului simț. Măsura se aplică atât la ghişeele de la stat, cât şi pentru supermarketuri sau cafenele. Instituţiile vor fi obligate să aibă şi locuri de parcare dedicate. Cine încalcă legea, riscă amenzi usturătoare, de până la 10 mii de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]