Grâul românesc a ajuns la cel mai mare preț din ultimii 8 ani: Se înregistrează record după record
Grâul românesc a ajuns la cel mai mare preț din ultimii 8 ani: Se înregistrează record după record
Cele mai recente date publicate de Comisia Europeană arată că grâul românesc a depășit 250 de euro tona, fiind vorba despre cel mai mare preț din 2013 încoace. În ultima săptămână, valoarea unei tone comercializate în Banat s-a apreciat cu 13% față de săptămâna anterioară.
Preţul grâului din România a atins un nou record, după ce vineri, 11 noiembrie, o tonă a ajuns să coste 259 de euro. Astfel, a fost depăşit pentru prima oară din 2013 pragul de 250 de euro pentru o tonă de grâu de panificație FOB Constanța (preț free on board – încărcat în vapor)
Situația este similară și pentru prețurilor din Banat ( DEPSILO – la plecarea din siloz) care au ajuns la 248 euro tona, după o creștere de 13% față de săptămâna anterioară. Vorbim și în acest caz de un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro, conform Economica.net.
Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii. Traderii menționau că s-a depășit pragul de 250 de euro tona încă de la finele ui octombrie (280-285 euro pe tonă).
Cum se calculează preţul grâului din România
Potrivit explicațiilor MADR, în 2008, s-a înfiinţat Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA), în scopul colectării, prelucrării, interpretării şi raportării de date şi informaţii privind piaţa produselor agricole şi alimentare, către Comisia Europeană. Un ordin din același an ( Ordin 445/2008) a reglementat atunci și Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional şi metodologiile de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice.
„Prețurile medii săptămânale la cereale din portul Constanța care se raportează de către MADR la Comisia Europeană sunt furnizate de către Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare”, a explicat Ministerul Agriculturii, pentru sursa citată.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor