Grand Prix România 2022, la Alba Iulia: S-au stabilit grupele şi programul finalei circuitului şahist
Grand Prix România 2022, la Alba Iulia: S-au stabilit grupele şi programul finalei circuitului şahist
Federaţia Română de Şah a anunţat componenţa grupelor şi programul finalei circuitului Grand Prix România 2022, care se va desfăşura la Hotel Transilvania din Alba Iulia în perioada 5-6 decembrie, un eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.
La cel mai puternic turneu organizat vreodată la Alba Iulia vor participa 16 şahişti de top calificaţi din etapele preliminare ale circuitului. Desfăşurat în premieră în acest an, circuitul a cuprins în faza preliminară 5 etape desfăşurate la Bucureşti, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Geoagiu Băi şi Brăila. Fondul total de premiere al circuitului este de peste 100.000 euro, din care în finală se vor acorda premii de peste 25.000 euro. Organizarea unui circuit de turnee de şah de acest nivel a devenit posibilă după ce Federaţiei Române de Şah i s-au alăturat ca parteneri prinicipali Fundaţia Superbet, o fundaţie care promovează educaţia, performanţa şi valorile culturale, şi One United Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din România.
În grupa A principalul favorit se anunţă a fi tânărul maestru internaţional David Gavrilescu (19 ani), care s-a clasat pe primul loc în preliminariile circuitului, datorită a două clasări pe podium în etapele de la Bucureşti şi Miercurea Ciuc. David are în palmares în acest an şi titlul de campion national la şah rapid, exact ritmul de joc în care se vor juca partidele din finală. Din grupa sa mai fac parte experimentatul mare maestru internaţional Andrei Istrăţescu, timp de peste două decenii cel mai bun jucător român, care este un specialist al probelor rapide, dar şi doi tineri de mare perspectivă, Andrei Filip (15 ani) şi Alessia Ciolacu (18 ani), ultima fiind câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Campionatului Naţional feminin al României.
Grupa B este cu siguranţă cea mai puternică din cele patru grupe ale finalei. Bogdan Deac, numărul 39 mondial cu un rating de 2700, va avea ca principali adversari alţi doi mari maeştri internaţionali cu o mare experienţă: Mircea Pârligras şi Gergely Szabo. Buturuga mică a grupei este juniorul arădean Filip Magold (14 ani), care este însă capabil să furnizeze mari surprize, fiind în acest an în luptă pentru o medalie mondială la categoria sa de vârstă până în ultima rundă.
Singura grupă în care nu există favoriţi şi outsideri pare a fi grupa C, în care se vor înfrunta marele maestru internaţional Marius Manolache, multipla campioană naţională de senioare Irina Bulmaga, campionul national universitar George Stoleriu şi experimentatul maestru internaţional Lucian Filip. Oricare dintre cei patru este capabil să ocupe unul dintre primele două locuri în grupă, care asigură calificarea în faza următoare a competiţiei.
Favoritul publicului albaiulian Mihnea Costachi, recent medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale U23 la dezlegări (rezolvări de probleme de şah), se va confrunta cu adversari foarte redutabili. Principalul favorit al grupei D este marele maestru internaţional Constantin Lupulescu, campion naţional en titre la blitz şi nr.3 în lista rating a României după Richard Rapport şi Bogdan Deac, însă maeştrii internaţionali Alexandru David, Ioan Cosma şi Mihnea Costachi au toţi trei şanse de calificare în sferturile de finală.
Meciurile din grupe se vor disputa luni 5 decembrie între orele 9.30-12.30 şi 16.00-19.00. Primii doi din fiecare grupă se vor califica pentru sferturile de finală, programate marţi 6 decembrie de la ora 9.30, semifinalele urmând a începe la ora 11. Marea finală a circuitului este programată marţi de la ora 16.
Intrarea la acest veritabil regal şahist este liberă pentru publicul pasionat de sportul minţii. Mai mult, organizatorii pregătesc o atmosferă specială, spectatorii putând urmări meciurile atât în sala de joc, cât şi în studioul din care se vor transmite live, unde vor putea analiza împreună cu comentatorii Alin Berescu şi Gabriel Grecescu mutare cu mutare partidele finalei.
Seria de evenimente şahiste organizate în judeţul Alba se va încheia cu Gala Şahului Românesc, programată marţi 6 decembrie de la ora 18, eveniment în cadrul căruia vor fi premiaţi cei mai buni şahişti români ai anului 2022. Alături de preşedintele F.R.Şah, Vlad Ardeleanu, vor fi prezenţi la Alba Iulia parteneri ai federaţiei, conducători de cluburi, jucători, antrenori şi alţi invitaţi ai organizatorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan