Gradul de ocupare la Penitenciarul cu regim de maximă siguranță Aiud este de 108%, iar în celule stau între doi și 12 deținuți
Gradul de ocupare la Penitenciarul cu regim de maximă siguranță Aiud, care are o capacitate legală de 759 de locuri, este de 108,43%, aici fiind închise 823 de persoane, iar în celule stau între doi și 12 deținuți.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, subcomisar Nicoleta Mătărîngă, a declarat marți, pentru ziarulunirea.ro, că gradul de ocupare a închisorii a scăzut simțitor în ultimii ani. Efectivul mediu de deținuți pe anul 2016 a fost de 860, iar gradul de ocupare 113%.
”Astăzi sunt închiși 823 de deținuți, iar capacitatea legală este 759 de locuri, indicele de supraaglomerare fiind 108,43%. În anul 2015, spre exemplu, aveam și peste 1.100 de deținuți. Supraaglomerarea este acoperită prin suplimentarea numărului de paturi. La Aiud nu sunt deținuți care dorm doi într-un pat, iar în celule se află între două și 12 persoane”, a spus Nicoleta Mătărîngă.
La nivel național, gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%, a transmis Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în contextul proiectelor de ordonanță privind grațierea și modificarea codurilor penale.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud a spus că nu știe câți deținuți ar fi eliberați dacă proiectul privind grațierea ar intra în vigoare.
”Deocamdată nu știm precis la ce se face referire și, de aceea, nu avem cum să știm și cum să facem o evaluare. Până nu apar normele nu vă pot da o cifră câți din Aiud s-ar încadra”, a spus Nicoleta Mătărângă, fiind chestionată pe acest subiect.
Deținuții servesc trei mese pe zi, dimineața fiind hrană rece, la amiază două feluri de mâncare caldă, iar seara un sigur fel cu carne de pui sau de porc.
”Am reușit să achiziționăm mai multe ustensile cu care se prepară hrana deținuților și a crescut simțitor și calitatea și timpul de pregătire al hranei. Am încercat diversificăm produsele pe care le achiziționăm, cu care se prepară hrana”, a mai spus Nicoleta Mătărîngă.
Potrivit raportului anual, în 31 decembrie 2016, la Penitenciarul Aiud erau condamnate 185 (21,79 %) pentru furt calificat, 261 (30,74 %) pentru omor, 155 (18,25 %) pentru tâlhărie, iar un număr de 248 (29,21 %) pentru săvârşirea altor infracţiuni.
La sfârșitul anului, era închis un minor ( 0,11%), 61 de tineri (7,18%), 784 de persoane între 21 și 60 de ani (92,34%) și trei persoane peste 60 de ani (0,35 %).
Totodată, anul trecut, dreptul la încheierea unei căsătorii a fost acordat ca urmare a solicitărilor pentru 17 deţinuţi, care au beneficiat şi de câte o vizită intimă în spaţiul anume destinat, cu durata de 48 de ore.
În 2016 au existat două decese, în urma unui suicid și a unui stop cardio-respirator.
Penitenciarul Aiud este unul de maximă siguranță, iar deținuții cu regimuri mai ușoare sunt transferați.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat Un copil de doi ani a murit după ce mai mulţi medici au refuzat să îl opereze. Băiețelul a primit un diagnostic de ocluzie intestinală, fără nicio analiză, și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi