Rămâi conectat

Actualitate

Gigi Becali, la un pas să fie eliberat. Instanţa a admis cererea de liberare condiţionată

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

BecaliGigi Becali ar putea deveni un om liber, după ce magistraţii Judecătoriei Medgidia au admis, vineri, cererea acestuia de liberare condiţionată din Penitenciarul Poarta Albă, unde execută trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul „Valiza”, sentinţa nefiind definitivă. Procurorii au dreptul să conteste la instanţa superioară în termen de trei zile de la comunicare.

În cazul în care decizia de vineri a Judecătoriei Medgidia va fi contestată, Gigi Becali va râmâne în închisoarea de la Poarta Albă, unde ispăşeşte pedeapsa în regim deschis, până la soluţionarea acesteia şi rămânerea definitivă a hotărârii instanţei.

Avocatul lui Gigi Becali a cerut, vineri, instanţei, să admită cererea de eliberare condiţionată a finanţatorului FC Steaua, întrucât a fost recompensat în penitenciar, a muncit şi a scris două cărţi, în timp ce procurorul a susţinut că perioada executată de Becali nu a dus la îndreptarea acestuia.

Gigi Becali s-a prezentat în faţa instanţei Judecătoriei Medgidia, care a luat în discuţie cererea de eliberare condiţionată, după ce a executat aproximativ doi ani din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare primită în dosarele în care a fost judecat. Solicitarea a ajuns la instanţă după ce o comisie de la Penitenciarul Poarta Albă, unde Becali este încarcerat, a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru eliberarea lui condiţionată.

Avocatul Bogdan Vlad i-a spus judecătorului că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali, în primul rând pentru că a executat fracţia de pedeapsă, respectiv două treimi, conform Codului penal vechi şi mai bine de jumătate din pedeapsă, potrivit noului cod.

Bogdan Vlad a mai arătat că Becali are 185 de zile câştig, caracterizări foarte bune, a muncit şi a scris două cărţi, una pe teme religioase şi cealaltă pe teme sportive, a fost recompensat de 11 ori în timpul detenţiei şi a participat la toate activităţile din penitenciar. Avocatul a precizat că Gigi Becali a achitat integral prejudiciul constatat în dosarele în care a fost condamnat, precum şi dobânzile aferente.

În final, avocatul a solicitat instanţei admiterea cererii de eliberare condiţionată a lui Gigi Becali.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să respingă cererea, pe motiv că nu este suficientă perioada executată de Becali în penitenciar şi că aceasta nu a dus la îndreptarea finanţatorului FC Steaua. Procurorul a precizat că Gigi Becali a fost sancţionat de mai multe disciplinar pe parcursul detenţiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu ar trebui eliberat condiţionat.

În replică la cele spuse de procuror, avocatul Bogdan Vlad a arătat instanţei că sancţiunile la care s-a referit acuzarea au fost anulate.

Gigi Becali a arătat, în declaraţia dată în faţa instanţei, că, din închisoare, a făcut foarte multe acte de caritate şi că îndeplineşte condiţiile pentru a fi pus în libertate.

Instanţa de la Judecătoria Medgidia a rămas în pronunţare, după o şedinţă care a durat câteva zeci de minute, urmând să stabilească dacă admite solicitarea şi dispune eliberarea condiţionată a lui Gigi Becali sau dacă acesta va rămâne în penitenciar pentru a executa restul pedepsei.

Chiar dacă decizia instanţei îi va fi favorabilă, Gigi Becali nu va putea ieşi imediat din închisoare.

Avocatul Bogdan Vlad a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că dacă magistraţii decid că Becali poate fi pus în libertate şi nu se formulează contestaţii din partea procurorilor, hotărârea rămâne definitivă şi acesta va fi pus în libertate după expirarea termenului prevăzut de lege, de trei zile.

„Dacă se formulează contestaţie, în ipoteza admiterii, atunci rămâne încarcerat până când se va soluţiona contestaţia, într-un fel sau altul. Eu cred că se va admite”, a mai spus avocatul lui Gigi Becali.

Dosarul de eliberare condiţionată a lui Gigi Becali a ajuns la Judecătoria Medgidia, după ce acesta a fost prezentat în faţa unei comisii pentru liberarea condiţionată, iar după analizarea dosarului, membrii acesteia au decis că întruneşte condiţiile pentru a fi pus în libertate.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanţatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Instanţa a respins şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

De asemenea, Gigi Becali a cerut, în 4 iulie 2014, să îi fie redusă cu şase luni pedeapsa pe care o are de executat, în condiţiile în care condamnarea dată în dosarul „Valiza” nu mai este incriminată de noul Cod penal, dar şi această solicitare a fost respinsă de către instanţă.

În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărţi, „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” şi „Becali şi Steaua”, iar în februarie 2015 a anunţat că se apucă de o a treia carte, „Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre cărţile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

Sursa: mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea