Rămâi conectat

Politică Administrație

Gheorghe Rotar: Blajul nu este pion în lupta politică!

Publicat

în

Nu cred că este deloc exagerat, urmărind „evoluţia” în presa judeţeană a domnului Florin Roman, să îţi pui întrebarea dacă nu are ceva probleme? Nu financiare. Pe acestea le-a rezolvat surprinzător de repede şi de bine!… Pur şi simplu probleme…
Gândindu-mă că de prea multă vreme aşa se face politica de joasă speţă în România în campaniile electorale, vezi totuşi că omul este perseverent până la obstinaţie în dezinformările pe care le scrie, calculat în urmărirea interesului personal şi al celor pe care-i reprezintă. Sunt prea hârşâit în viaţa politică pentru a mai crede că domnul Florin Roman apără o convingere, cea liberală. El pur şi simplu apără doar o singură cauză. A interesului. Ce face pentru asta? Orice! Dezinformează, exagerează, minte.
Pentru că nu sunt omul care fuge de răspunsuri, dar şi pentru că informarea corectă a blăjenilor este deosebit de importantă, vă transmit următoarele informaţii care sper, domnule Roman, să vă scoată din confuzie.
1. Conform AJOFM Alba, municipiul Blaj are, la data de 29 februarie, 355 de şomeri înregistraţi, în condiţiile în care populaţia ocupată este de 9881 de persoane. Procentul la care faceţi în mod obsesiv referire este de asemenea unul denaturant şi este valabil întregii Văi a Târnavelor, cu o populaţie de 50.000 de locuitori şi include beneficiarii de venit minim garantat.
2. Unitatea Stratusmob există, este funcţională şi are 260 de angajaţi. Legat de Bergenbier, vreau să vă informez că sunteţi din nou în eroare. Bergenbier şi „Fabrica de malţ” sunt unul şi acelaşi lucru, o singură investiţie, un singur investitor, ultima fiind doar denumirea generică a unei secţii. Investitorul a decis în 2009 relocarea producţiei de bere la Ploieşti pe „fondul scăderii cererii pe piaţa berii din România” (vezi comunicatul oficial Interbrew). Strategia investiţională a producătorului de bere a presupus şi închiderea în 2007 a fabricii de bere de la Baia Mare şi, de asemenea, relocarea producţiei la Ploieşti. Nu voi face niciodată legătura între această strategie economică a concernului belgian cu primarul liberal de atunci al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel. Sper că nici dumneavoastră nu o veţi face! Pot să afirm însă că regret plecarea independentă de activitatea mea a unui investitor de asemenea calibru şi că am depus cu succes diligenţe pentru a sprijini venirea altor investitori la Blaj.
3. Rezultatul „diplomaţiei comerciale” se vede la Blaj. Nu atât de către dumneavoastră de la Alba Iulia, cât de blăjeni, care mi-au fost întotdeauna alături în proiectul renaşterii Blajului.
4. Deşi ultima dumneavoastră întrebare frizează ridicolul şi este în totală antiteză cu realitatea, vreau să vă spun că unicele întârzieri pe care le-a suferit pe nedrept Blajul au fost cele cauzate de istoria sa, inclusiv în perioada relativ recentă.
În prezent, orice om onest poate vedea schimbările în bine ale Blajului, investiţiile, infrastructura modernizată şi poate simţi chiar suflul de reînnoire a comunităţii. De altfel, este suficient să îi consultaţi în legătură cu aceste realităţi tocmai pe colegii dumneavoastră liberali din Consiliul Local, cărora le mulţumesc public pe această cale pentru implicarea lor în proiectul nostru politic comun… Blajul! În ultimii ani, toate hotărârile din Consiliul Local Blaj au fost votate în unanimitate, indiferent de culoarea politică a consilierilor locali.
Închei întrebându-mă (fără a vă solicita un răspuns!) dacă tot ce se întâmplă la Blaj vă interesează sau pur şi simplu „Mica Romă” este doar un pion în „marea luptă” pentru sinecură.

Gheorghe Valentin ROTAR, primarul municipiului Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare