Rămâi conectat

Actualitate

Germania va acorda subvenţii de 1,3 miliarde de euro pentru reducerea taxelor la electricitate. Preţurile ridicate afectează bugetele gospodăriilor și producția industrială

Bera Larisa

Publicat

în

Germania va acorda subvenţii de 1,3 miliarde de euro pentru reducerea taxelor la electricitate. Preţurile ridicate afectează bugetele gospodăriilor și producția industrială

Consumatorii germani vor beneficia anul viitor de ajutor financiar pentru reducerea cheltuielilor la energia electrică. Guvernul german a aprobat planul care prevede alocarea a 1,3 miliarde de euro pentru a compensa taxele la electricitate, subvenție care va fi acordată atât gospodăriilor, cât și sectorului industrial.

Citește și: Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării

Propunerea are ca scop stabilizarea prețurilor la energie electrică, într-un moment în care costurile ridicate afectează bugetele gospodăriilor și producția industrială în cea mai mare economie a Europei.

Subvenția va fi finanțată din fonduri federale și se estimează că va reduce ponderea taxelor de rețea, care în prezent reprezintă aproximativ 20% din facturile de electricitate, a precizat ministerul.

Taxele de rețea sunt așteptate să crească și mai mult pentru a acoperi investițiile semnificative necesare modernizării rețelei electrice a Germaniei, esențiale pentru extinderea energiei regenerabile. Potrivit BDEW, lobby-ul german pentru utilități, aceste taxe s-au dublat aproape pentru clienții industriali din 2022.

„Sectorul industrial german este sub presiune și trebuie să facem tot posibilul pentru a-i consolida competitivitatea. Cu această propunere, facem un pas important înainte”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un comunicat.

Subvenția trebuie însă să fie aprobată de parlament, iar perspectivele sunt incerte după destrămarea coaliției de guvernare din Germania.

Pe termen mediu, Habeck susține distribuirea costurilor extinderii rețelei electrice a Germaniei pe mai multe generații, pentru a sprijini dezvoltarea energiei solare și eoliene descentralizate. Această extindere, estimată la aproximativ 450 de miliarde de euro până în 2045, este în prezent finanțată din facturile de energie ale consumatorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre”

Bera Larisa

Publicat

în

„Ordonanța trenuleț” 2025 lovește sectorul IT. Eliminarea facilităților fiscale afectează inovația. Manager: „Riscăm să compromitem atât dezvoltarea companiilor românești, cât și viitorul economiei noastre” Transilvania IT Cluster, cel mai mare cluster de tehnologie din România, reprezentând peste 190 de membri – companii, instituții și organizații din domeniul IT – își exprimă îngrijorarea față de măsurile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea