Germania nu va mai oferi armament greu Ucrainei: Kievul, invitat să achiziționeze
Germania nu va mai oferi armament greu Ucrainei: Kievul, invitat să achiziționeze
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a invitat Ucraina să achiziționeze armament de fabricație germană și a justificat decizia de a nu livra noi tipuri de echipamente militare armatei ucrainene, afirmând că toți aliații apropiați ai Berlinului au poziții similare.
„Am cerut industriei germane de armament să ne spună ce tipuri de materiale poate livra în termen scurt. Ucraina a făcut excepţie de la această listă, dar îi furnizăm noi fondurile necesare pentru achiziţii”, a afirmat marţi seară Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt, informează Mediafax.
Cancelarul Germaniei a evitat să facă vreo referire la livrări directe de armament greu Ucrainei. Până acum, Germania a furnizat Ucrainei armament defensiv uşor şi, în pofida presiunilor unor politicieni, a evitat să furnizeze tancuri şi alte vehicule blindate. Olaf Scholz a subliniat că nu doar el a luat o astfel de hotărâre. „Observaţi ce fac şi aliaţii noştri apropiaţi, au ajuns la aceleaşi concluzii”, a argumentat Olaf Scholz, citat de cotidianul Financial Times.
Oficiali ucraineni, dar şi unii politicieni germani, inclusiv din formaţiunile aflate la guvernare, au pledat pentru oferirea de armament greu Ucrainei, dar Guvernul Olaf Scholz nu a dat curs solicitărilor. De altfel, cancelarul a subliniat marţi că Germania va susţine alte state NATO, din estul Europei, să furnizeze Ucrainei sisteme militare de fabricaţie rusă. „Nu este nicio coincidenţă că toţi partenerii Germaniei au ajuns la aceeaşi concluzie; este logic să transferăm sisteme pe care le au partenerii NATO din estul Europei”, a insistat Olaf Scholz.
Guvernul german a anunţat sâmbătă că pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina. Administraţia de la Kiev va primi un miliard de euro. Germania va oferi 400 de milioane de euro Instrumentului european pentru pace (EPF), un mecanism extrabugetar prin care este oferită asistenţă militară Ucrainei în contextul conflictului militar cu Rusia. Alte 600 de milioane de euro sunt destinate cheltuielilor militare ale Germaniei şi ale altor aliaţi europeni, au precizat surse guvernamentale de la Berlin citate de agenţia DPA şi de publicaţia Der Spiegel.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale Guvernul a pregătit așa numita Ordonanță-trenuleț, cea care pregătește Legea bugetului de stat pentru anul 2025. Conform OUG, salariile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal. De asemenea, vor fi înghețate angajările. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 3 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor