Rămâi conectat

Editorial

Ger năpraznic în politica românească

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Azi, la Bruxelles, liderii opoziţiei din România, liberalul Crin Antonescu, social-democratul Victor Ponta şi conservatorul Daniel Constantin, preocupaţi şi mai ales îngrijoraţi de starea democraţiei româneşti, participă la o întâlnire cu tema ,,Political abuse and citizen reaction” (Abuzurile politice şi reacţia cetăţenilor). Cei trei copreşedinţi ai USL i-au invitat alături de ei şi pe şefii unor ONG-uri independente (dar care sunt de acord cu subvenţionarea lor din bugetul de stat potrivit unui proiect USL – Societatea civilă) între care Cristian Pârvulescu (Pro-Democraţia), Victor Alistar (Transparency International România), jurnalistul Răzvan Dumitrescu (Antena 3) şi Liviu Voinea, Grupul de Economie Aplicată. Gazdele evenimentului sunt liderii socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European şi respectiv al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa, adică fraţii lor europeni.
De la bun început trebuie precizat că zilnic în Parlamentul European sunt între 7 şi 10 audieri publice şi orice membru al parlamentului poate să facă o audiere publică singur sau cu sprijinul grupului din care face parte. Aceasta nu înseamnă însă că este o dezbatere a Parlamentului European. Deci, mult zgomot pentru o acţiune mai mult de faţadă, de impact, mediatic şi electoral, mai ales că regula în legislativul european este ca disputele politice Putere – Opoziţie ale statelor membre să se rezolve acasă. Şi aşa ar fi nu numai firesc ci şi democratic. Din păcate, la noi dialogul putere-opoziţie este foarte firav de mai mult timp, iar evenimentele din ultima vreme le-au îngheţat complet, pe fondul revoltelor din pieţe, îndreptăţite, dar care nu pot lua locul votului popular, singura armă legală prin care poporul îşi hotărăşte şi alege conducătorii. De aceea, dialogul putere-opoziţie este singura cale prin care se poate rezolva, pe baza compromisului, orice problemă ce priveşte bunul mers al treburilor ţării. Din păcate, ori de câte ori au fost invitaţi la dialog, fie la Palatul Cotroceni, fie la Guvern ori în Parlament, tinerii lideri ai Opoziţiei au adoptat o politică tip beton armat, rigidă, în care au pus doar condiţii, respectiv, sula în coasta guvernării, după principiul sculaţi-vă voi ca să ne aşezăm noi.  Incapabili să propună un program politic mai lung de patru silabe („Jos Bă-ses-cu”) după cum scria Andrei Pleşu şi ei au contribuit la lehamitea de politică a românilor cam tot atât ca şi cei de la putere. De fapt nici ei nu prea ştiu bine ce să facă… să-şi dea cu toţii demisia din Parlament, să facă grevă ori boicot parlamentar şi mai nou să nu îşi încaseze indemnizaţiile dar să poată fii totuşi apţi, şi să poată interveni în Parlament atunci când consideră că pot ataca cu succes legile aflate în dezbaterea forului legislativ. Nu cred însă că vor renunţa parlamentarii PNL, PSD şi PC la salarii, indemnizaţii, diurne şi tot felul de deconturi şi alte beneficii pentru ei şi neamurile lor, doar de dragul politicii care a ajuns cea mai bună afacere în România de azi, chiar dacă au intrat în grevă!
Dar, cel mai grav şi mai grav lucru este că apelăm din nou la vechile practici de pe vremea turcilor, când, în bătălia pentru putere şi tron, politicienii umblau cu pâra pe la Înalta Poartă pentru a-şi cumpăra influenţa şi jilţul domnesc. Şi ştim cu toţii ce au însemnat domniile fanariote, care ne-au stors ţara de cele mai mari bogăţii şi au umplut Istanbulul de aurul românilor care şi astăzi străluceşte în bazarurile Fanarului şi îl cumpără, din nou, cu gramul de această dată, tot românaşii noştri.
Aşa că lupta politică, într-un stat democratic membru al UE şi NATO, nu are ce căuta la Bruxelles, iar bătălia pentru a ajunge la guvernare trebuie dusă şi hotărâtă doar de români aici în ţara lor, în vatra Daciei străbune şi nu umblând cu sărutmâna pe la curţile Europei, fără pic de demnitate românească. Pentru un liberal, din spiţa lui Ion I.C. Brătianu, cum se pretinde Crinul nostru, aflat mereu în transă oratorică, mi se pare o mare ruşine naţională.
Gheorghe Ciul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea