Generația de sacrificiu: Elevii de clasa a V-a vor învăța, în primele opt săptămâni de școală, după un ghid care va îngloba toate materiile la care nu există manual
Manualele pentru clasa a V-a vor întârzia, așa că elevii vor învăța în primele două luni de școală după un ghid.
Profesorii vor preda elevilor de clasa a V-a după ghiduri, dupa ce au fost depuse 19 contestații pentru 19 dintre manualele pentru noua programă școlară, a anunțat ministrul Educatiei, Liviu Pop, marți, într-o conferintă de presă.
Pop nu s-a învinovățit nicio clipă pentru întârzierea manualelor școlare, însă a criticat Legea Educatiei pentru că a permis întârzierea licitațiilor pentru manuale din cauza contestațiilor, transformându-i pe elevii care au studiat după programe școlare noi o generație de sacrificiu.
Potrivit ministrului Educatiei, ghidurile vor avea 296 de pagini si vor acoperi toate materiile pentru care nu vor exista manuale la începutul școlii, timp de opt săptămâni de școală.
„Soluția de rezervă pe care am anunțat-o public se apropie de final. Până la data de 8 septembrie în fiecare școală va ajunge acel îndrumator-ghid pentru elevi, care va acoperi materiile din planul de învățământ”, a anunțat ministrul Educației.
Totodata, Pop a anunțat că a făcut o adresă ca Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor pentru a vedea care este procedura și când s-ar putea finaliza contestațiile pentru manualele pentru clasa a V-a.
„Asa cum am spus, nu am oprit si nici nu puteam opri licitatia, si-a parcurs termenii, s-au depus contestatii de catre 16 edituri, unele dintre ele abonate doar la contestatii, acestea sunt la CNSC, unele cu intarziere de 20-30 de zile in comunicare, am facut adresa la CNSC sa vedem care este procedura, cand se va putea finaliza contestatia si sa vedem ce avem de facut pentru elevi si pentru profesorii care vor preda pe baza noilor programe la clasa aV-a”, a mai spus Pop, neuitand sa critice ministrii care l-au precedat pentru ca nu au venit cu o solutie de rezerva.
„Ii intreb pe ambii ministri ai Educatiei de anul trecut de ce nu au adoptat aceasta solutie de rezerva pentru elevii din clasa a IV-a, sunt partasi ai acestor edituri. Sa isi ceara scuze public fata de cei 177.000 de elevi si fata de parinti care au fost bataia de joc”, pentru ca, explica ministrul, elevii de clasa de-a IV-a anul trecut au primit manualul de engleza in 31 octombrie, geografie in 19 decembrie, romana in 19 decembrie, matematica 4 noiembrie si cel de stiinte ale naturii in 19 decembrie, dar „azi unii dintre ei se duc in declaratii nefondate”.
Nu in ultimul rand, Pop considera pentru intarzierea manualelor este de vina si Legea Educatiei, care a creat „o generatie de sacrificiu”: „Daca astazi putem discuta de o generatie de sacrificiu, da, putem discuta de 177.000 de copii care urmeaza sa intre in clasa a V-a si care au fost sacrificati in baza unei Legi a Educatiei care permitea editurilor sa se conteste intre ele, iar in acelasi timp alte edituri, finantate, poate, de aceiasi patroni sa conteste la nesfarsit manuale si sa editeze, in acelasi timp, auxiliare si se trezeau acesti copii, anul trecut in clasa a IV-a, acum doi ani in clasa a III-a, uneori cu manualele in decembrie, ianuarie, februarie, unele manuale nu au ajuns niciodata la ei si aveau dreptul la acest manual in conformitate cu Legea Educatiei”.
Ghidul va fi realizat de Institutul de Știinte ale Educatiei.
sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii