Rămâi conectat

Actualitate

Garanția de 500.000 lei pentru colectarea ambalajelor de plastic, achitată de mai puțin de 10% din firme

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Garanția de 500.000 lei pentru colectarea ambalajelor de plastic, achitată de mai puțin de 10% din firme

Mai puțin de 10% din totalul celor aproximativ de 4.000 de colectori existenți de deșeuri de ambalaje activi în România au reușit să achite garanția de 500.000 lei către stat, potrivit Clean Recycle.

Citește și: Bani pe sticle goale: Românii vor primi 50 de bani pentru fiecare ambalaj de tip pet, sticlă sau metal, returnat

Conform OUG nr. 125/2022, de la 1 ianuarie 2023, colectorii sunt obligați să constituie această garanție, sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanție bancară.

Astfel, doar colectorii care s-au conformat legii pot încheia în continuare contracte cu OIREP-urile (Organizație care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului – n. red.) din România, care asigură preluarea responsabilității extinse a companiilor. Măsura a fost luată de autorități pentru a preîntâmpina anumite blocaje în situația unor eventuale cazuri de fraudă, dar ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului operatorilor economici din România, care pun pe piață deșeuri de ambalaje (suma garanțiilor fiind transferată în continuare de la colectori către clienții finali, în contextul în care concurența devine mai mică, iar cererea rămâne în continuare crescută).

De asemenea, situația ar putea genera blocaje majore privind managementul deșeurilor de ambalaje, având în vedere responsabilitatea de mediu celor care pun pe piață ambalaje și deșeuri de ambalaje și numărul restrâns de companii de colectare care au reușit să plătească garanțiile impuse.

Raportate ca fiind valorificate abia după reciclarea efectivă

OUG125/2022 al Ministrului Mediului, aduce un impact major asupra costurilor operatorilor economici, dar și ale OIREP-urilor. Anterior, cantitățile de deșeuri de ambalaje erau raportate autorităților de mediu ca fiind valorificate în momentul încredințării spre reciclare/valorificare, dar în prezent se dorește ca acestea să fie incluse în raportări abia după ce sunt efectiv reciclate.

„Obiectivele de reciclare și valorificare ce cad în sarcina generatorilor de deșeuri de ambalaje, și a căror îndeplinire noi ne-o asumăm prin contract, sunt anuale. În urma acestei modificări, ne așteptăm să întâmpinăm situații în care, deși cantități semnificative de deșeuri de ambalaje vor fi colectate separat și predate reciclatorului, acestea nu vor putea fi raportate ca efectiv reciclate până la finalizarea procesului de reciclare. Concret, cantități importante colectate și predate către reciclatori în ultima parte a anului, ar putea să intre în procesul de reciclare după 01 ianuarie a anului următor. De asemenea, nu sunt clar determinate în lege normele de aplicare a acestei ordonanțe”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Reducere progresivă a cantităților de plastic de unică folosință puse pe piață

Începând de la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligația de a reduce cantitatea de plastic de unică folosință pusă pe piață, față de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 și cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administrației pentru Fondul de Mediu.

De asemenea, până în 2029, ținta de mediu impusă pentru colectarea produselor de plastic de unică este de 90%. Anul acesta au crescut și obiectivele de valorificare și reciclare pentru toate tipurile de deșeuri de ambalaje:

Hârtie/Carton: de la 60% la 65%;

Plastic: de la 22,5% la 35% (PET – 57%);

Sticlă: de la 60 la 65%;

Metale feroase: de la 50% la 60%;

Aluminiu: de la 20% la 30%;

Lemn: de la 15% la 20%.

Practic, toți operatorii economici care introduc pe piață, prin activitatea economică proprie, aceste tipuri de deșeuri, au obligația să colecteze separat și să recicleze sau să valorifice în proporțiile menționate deșeurile generate. În acest moment, la nivelul României, țintele de reciclare nu sunt atinse – doar la nivelul anului 2019, procentul de reciclare se situa la 44,6%.

Clean Recycle este unul dintre cei mai mari jucatori pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea