Gabriel Resources: Am încercat să luăm legătura cu preşedintele şi cu Guvernul. Compania nu mai are altă soluţie decât arbitrajul internaţional
Gabriel Resources, compania care vrea să exploateze zăcământul de aur de Roşia Montană, a depus împotriva României o cerere de arbitraj, potrivit stiripesurse.ro, la Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiții (ICSID), instituție cu sediul la Washington.
Acţiunea este concretizarea unei ameninţări de acum şase luni, când Gabriel Resources anunţa că va cere compensaţii integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care i-au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor de către România. Cel mai recent acord economic între România şi Canada, semnat în 2009, prevede protejarea reciprocă a investitorilor.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană, după ce au avut loc o serie de proteste de stradă. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.
Când Gabriel Resources a anunţat, în ianuarie, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană, a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.
În comunicatul său, Gabriel Resources susține că a reiterat apelul către autoritățile române pentru a găsi o soluție amiabilă și în aprilie, și în mai, dar nu a primit niciun răspuns.
„Compania încă mai crede că interesul acţionarilor din proiect, în special statul român, ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma aprobării exploatării, iar Gabriel Resources continuă să fie disponibilă pentru discuţii cu preşedintele şi Guvernul, pentru a atinge acest obiectiv. Dacă acest lucru devine adevărat sau nu depinde în totalitate de angajamentul decidenţilor politici din România faţă de proiect şi faţă de industria minieră. Am încercat să luăm legătura cu preşedintele şi cu Guvernul, pentru a găsi o soluţie amiabilă. În lumina aparentei şi dezamăgitoarei lor lipse de disponibilitate, compania nu mai are altă soluţie decât să solicite arbitrajul internaţional. Compania rămâne dispusă să lucreze cu autorităţile române şi alţi acţionari, pentru a contrui o mină de nivel mondial de pe urma căreia România ar beneficia prin stimuli economici masivi şi locuri de muncă”, afirmă Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources. (V.N.)
Sursa Stiripesurse
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii