Furtuna de pe bursele internaţionale afectează marile afaceri din judeţul Alba
Luna august reprezintă pentru pieţele financiare din toată lumea o perioadă caracterizată de scăderi masive a cotaţiilor acţiunilor dar şi creşteri neaşteptate, toate imposibil de anticipat, respectiv o volatilitate ridicată. Astfel, în acelaşi timp în care fonduri de investiţii şi deţinători particulari de acţiuni pierd miliarde de euro, alţii au câştigat, fie prin speculaţii ori mizarea pe căderea burselor, sute de milioane de dolari, yeni sau yuani.
În România, Bursa de Valori Bucureşti urmează tonul dat în Statele Unite, Europa sau Asia. Acţiunile Albalact sunt cele mai tranzacţionate titluri ale societăţilor din judeţul Alba. În august, conform Bursei de Valori Bucureşti, cotaţiile ALBZ (Albalact SA) s-au prăbuşit cu 20%, existând ordine de vânzare-cumparare aproape în fiecare zi de tranzacţionare. Dacă în 1 august cotaţia unei acţiuni ALBZ era de 0,2265, în 8 august înregistra o scădere de 14,74%, în 9 august un alt minus de 11,08% urmat în aceeaşi zi de un plus de 5,09% iar în 18 august înregistrând o altă scădere de 6,59%, ceea ce corespunde unei valori de 0,1800. Albalact are o capitalizare de 125.254.831 de lei.
Alte companii din judeţ ale căror acţiuni sunt pe bursa românească sunt Pehart SA Sebeş – care nu a înregistrat variaţii nefiind atât de tranzacţionată, Prebet SA Aiud – care, de la două zile în care acţiunile sale au avut în dreptul lor scăderi de 20,17% şi 22,87% în 5 şi 8 august – a revenit cu un plus de 17,07% în 12 şi apoi cu un alt minus de 4,18% în 18 august. Şi Saturn SA înregistrează o scădere a valorii acţiunilor sale de minus 12,63% în 1 august şi 10,44 în 9 august.
Gabriel Resources Limited, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, listată la bursa din Toronto, de la o cotaţie de 8,65 de dolari, cea mai înaltă în ultimele 52 de săptămâni, a scăzut la 6,38 de dolari canadieni în 18 august 2011, deşi preţul aurului atinge preţuri istorice record, de peste 1.800 de dolari uncia. O justificare ar putea fi neîncrederea investitorilor internaţionali că Gabriel Resources va exploata aurul din Apuseni într-o perioadă de timp rezonabilă.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio oră ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Actualitate18 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”