Furtuna de pe bursele internaţionale afectează marile afaceri din judeţul Alba
Luna august reprezintă pentru pieţele financiare din toată lumea o perioadă caracterizată de scăderi masive a cotaţiilor acţiunilor dar şi creşteri neaşteptate, toate imposibil de anticipat, respectiv o volatilitate ridicată. Astfel, în acelaşi timp în care fonduri de investiţii şi deţinători particulari de acţiuni pierd miliarde de euro, alţii au câştigat, fie prin speculaţii ori mizarea pe căderea burselor, sute de milioane de dolari, yeni sau yuani.
În România, Bursa de Valori Bucureşti urmează tonul dat în Statele Unite, Europa sau Asia. Acţiunile Albalact sunt cele mai tranzacţionate titluri ale societăţilor din judeţul Alba. În august, conform Bursei de Valori Bucureşti, cotaţiile ALBZ (Albalact SA) s-au prăbuşit cu 20%, existând ordine de vânzare-cumparare aproape în fiecare zi de tranzacţionare. Dacă în 1 august cotaţia unei acţiuni ALBZ era de 0,2265, în 8 august înregistra o scădere de 14,74%, în 9 august un alt minus de 11,08% urmat în aceeaşi zi de un plus de 5,09% iar în 18 august înregistrând o altă scădere de 6,59%, ceea ce corespunde unei valori de 0,1800. Albalact are o capitalizare de 125.254.831 de lei.
Alte companii din judeţ ale căror acţiuni sunt pe bursa românească sunt Pehart SA Sebeş – care nu a înregistrat variaţii nefiind atât de tranzacţionată, Prebet SA Aiud – care, de la două zile în care acţiunile sale au avut în dreptul lor scăderi de 20,17% şi 22,87% în 5 şi 8 august – a revenit cu un plus de 17,07% în 12 şi apoi cu un alt minus de 4,18% în 18 august. Şi Saturn SA înregistrează o scădere a valorii acţiunilor sale de minus 12,63% în 1 august şi 10,44 în 9 august.
Gabriel Resources Limited, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, listată la bursa din Toronto, de la o cotaţie de 8,65 de dolari, cea mai înaltă în ultimele 52 de săptămâni, a scăzut la 6,38 de dolari canadieni în 18 august 2011, deşi preţul aurului atinge preţuri istorice record, de peste 1.800 de dolari uncia. O justificare ar putea fi neîncrederea investitorilor internaţionali că Gabriel Resources va exploata aurul din Apuseni într-o perioadă de timp rezonabilă.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor