Rămâi conectat

Editorial

Furia votului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    A venit şi a trecut deja ziua de 10 iunie 2012, zi în care românii au avut, fiecare în parte (cei cu drept de vot) ocazia, prin puterea votului, de a-şi alege primarii şi consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni. Şi de la bun început trebuie să evidenţiem, dincolo de numeroase scandaluri, ciondăneli, mituiri electorale şi alte imperfecţiuni ale desfăşurării acestui scrutin, trezirea spiritului cetăţenesc, a simţului civic al tuturor românilor printr-o participare masivă la vot, mult mai mare comparativ cu alegerile locale din 2008. La nivel naţional, participarea la vot a fost de peste 55 la sută, iar în judeţul Alba de 60,9 la sută, ceea ce situează judeţul nostru pe un onorant loc 12 la nivel de ţară. Desigur, această prezenţă mai mare la vot, îndeosebi la nivel de ţară, se datorează în mare parte votului politic negativ prin care cetăţenii din majoritatea zonelor ţării au vrut să sancţioneze fosta guvernare, pentru traiul greu din ultimii ani, respectiv pentru măsurile dure de austeritate luate, care au culminat cu tăierea a 25 la sută din salariile bugetarilor în 2010, iar în 2011 cu reţinerea ilegală a CASS de la pensionarii cu pensii mai mari de 700 de lei. Că unele dintre măsurile anticriză au avut poate rolul de a menţine cât de cât stabilitatea acestei ţări, acum prea puţin mai contează. Cert este că, cel puţin de acum încolo, trebuie să fie o învăţătură de minte pentru orice formaţiune sau alianţă politică ce va guverna România. Poţi să-i iei românului totul, însă numai până la a nu-i atinge limita subzistenţei şi cea a demnităţii umane. Iar orice guvernare care strânge cureaua atât de mult, încât oamenii să nu mai reuşească să pună zilnic pe masă o pâine cât de rea copilaşilor lor, trebuie să fie conştientă că este pierdută din start.
Având în vedere scorul electoral zdrobitor realizat de USL în aceste alegeri locale la nivel de ţară, de circa 60 la sută (mai puţin în judeţului nostru şi în alte câteva), trebuie recunoscut şi meritul partidelor ce compun această alianţă politică (PSD şi PNL+PC) care, pe de-o parte, în aceşti ani şi-au jucat eficient rolul de partide aflate în opoziţie, dar şi pentru că şi-au dat seama că guvernarea Boc a depăşit totuşi limitele subzistenţei populaţiei, prin duritatea reformelor şi măsurilor anticriză luate. Eu unul îmi amintesc perfect că am scris, exact în momentul luării deciziei de reducere a salariilor bugetarilor cu 25 la sută (iunie 2010), editorialul intitulat sugestiv „Avertismentul lui Keynes”, prin care atrăgeam atenţia guvernanţilor de atunci că decizia cu pricina este greşită, în felul în care s-a luat.
Dar pierderea aproape pe linie de către PDL a acestor alegeri locale este cauzată aproape la fel de mult atât de modul mai mult decât defectuos de comunicare al fostei guvernări, cât şi de „băgarea capului în nisip”, asemeni struţului, în această campanie electorală la nivel naţional, liderii şi comunicatorii acestui partid neexplicând în niciun fel necesitatea reformelor şi a unor măsuri anticriză luate.
Că a fost vorba de furia unui vot preponderent politic negativ, împotriva fostei guvernări şi chiar a unei anumite aroganţe a acesteia, nu o spun numai eu, ci mulţi dintre analiştii politici sau din mass-media. Astfel, Cristian Pârvulescu – preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia” a declarat, între altele, că „alegerile locale au părut mai degrabă nişte alegeri parlamentare camuflate, lucru ce se explică prin politizarea şi personalizarea votului. Alegătorii par a nu mai fi ţinut cont de problemele locale, ci mai mult a fost vorba de un protest la adresa clasei politice”. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a propus duminică, în ziua alegerilor, chiar schimbarea sistemului de vot! În ce fel? Iată ce a scris acesta pe ediţia online a ziarului „Gândul”, al cărui director este: „Având în vedere cum decurg lucrurile în politica românească după 20 şi ceva de ani de libertate, fac următoarea propunere: pe buletinul de vot să nu se mai pună ştampila cu „Votat”, ci ştampila cu „Nu” pe candidatul sau partidul pe care alegătorul îşi doreşte cel mai mult să nu-l vadă câştigător. Şi învingători în alegeri să fie consideraţi cei cu cele mai puţine voturi de „Nu”. Cred că prezenţa la vot ar creşte dramatic, întrucât, în România, ANTIVOTUL este mai puternic decât VOTUL”! No comment!! În rest, felicitări învingătorilor, dar deopotrivă şi învinşilor. Ai câştigat continuă, ai pierdut, continuă!

Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea