Funcționarii publici vor putea să lucreze, la cerere, și peste vârsta de pensionare. Măsura intră în vigoare în curând
Funcţionarii publici vor putea lucra, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani, se arată într-un proiect de act normativ care a trecut la jumătatea lunii iunie pentru a patra oară de Parlament. Documentul a fost întors (pentru reexaminare) de două ori de Curtea Constituțională și o dată de șeful statului.
Prevederile sunt incluse în Legea nr. 156/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Din 2015, de când a ajuns în Parlament, documentul a trecut de trei ori de votul Legislativului și în luna iunie a trecut și a patra oară de votul decisiv. De ce? De două ori din cauza unor probleme de neconstituționalitate și o dată pentru că șeful statului a cerut reexaminarea actului.
Mai exact, actul normativ a fost adoptat la mijlocul lunii trecute de Camera Deputaților, promulgat de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 554 din 3 iulie 2018, urmând să intre în vigoare vineri.
Conform prevederilor adoptate, atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor putea să ceară menţinerea în activitate. Mai exact, solicitarea va trebui formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.
„Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu„, prevede actul normativ.
Înainte, Statutul funcţionarilor publici dispunea că raportul de serviciu înceta automat atunci când persoana vizată îndeplinea, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare. Aşadar, de-acum, funcţionarii publici vor avea posibilitatea legală să lucreze şi după data la care ar trebui să se pensioneze pentru limită de vârstă.
„Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome”, scrie în Legea nr. 188/1999. Funcţionarii publici sunt, practic, persoanele numite în funcţii publice. Printre activităţile pe care le desfăşoară un funcţionar public se numără:
- punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
- elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
- consilierea, controlul şi auditul public intern;
- colectarea creanţelor bugetare.
Funcţii publice, potrivit legii amintite, sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judeţ/localitate, consilier juridic, arhitect-şef, inspector de muncă sau manager public.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana