Țigările mentolate vor rămâne până în 2019, când vor fi interzise.”În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trebuie să dispară de pe piață produsele din tutun aromate, mai specific, țigările care au capsule aromate în filtru. De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform noilor reguli, iar țigările mentolate, care sunt preferate în special de femei, vor mai putea fi comercializate până în 2019.Legea prevede și schimbarea aspectului pachetului de țigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafața pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele fețe, ca să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în așa fel încat oamenii să nu se mai obișnuiască cu imaginile și să fie surprinși de alte imagini”, a explicat Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului în Ministerul Sănătății, după dezbaterea proiectului la Comisiile juridice și pentru sănătate de la Camera Deputaților, în urmă cu două săptămâni, potrivit Agerpres.
Ea a adăugat că pachetele de țigări inscripționate conform actualelor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017, în schimb produsele care conțin capsule cu arome trebuie să dispară de pe piață în momentul în care intră legea în vigoare, acestea din urmă țintind copiii și tinerii. Producatorii de tutun vor începe să producă noile pachete de la data intrării în vigoare a legii, a spus Magdalena Ciobanu.
În parlament mai există un proiect prin care se dorește relaxarea interdicțiilor, astfel încat să se poată fuma din nou în spații special amenajate. Acesta se află la Senat, unde așteaptă votul în plen, după ce comisia de sănătate a decis de asemenea respingerea modificărilor.
Proiectul a fost promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu și de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, însa are susținători de la toate partidele.
La ședința de astăzi a comisiei, reprezentantul Guvernului a precizat că ministerul Sănătății nu susține acest proiect.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să intre în plen, apoi va merge la Camera Deputaților.
Ce prevede acest proiect:
- Se redefinește spațiul închis drept spațiu accesibil publicului care are un acoperiș, plafon sau tavan și pereți de jur împrejur
- „Fumatul este permis numai în camere special amenajate destinate să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare”
- Fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători, care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului.