Rămâi conectat

Curier Județean

Fructele de pădure, noul ”aur” din Munții Apuseni. Cât poate să câștige un culegător din Valea Arieșului, județul Alba, pe sezon

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fructele de pădure, noul ”aur” din Munții Apuseni. Cât poate să câștige un culegător din Valea Arieșului, județul Alba, pe sezon

Pentru oamenii de la munte, vara este o oportunitate de a-şi spori veniturile prin culegerea fructelor de pădure. În Munţii Apuseni, în fiecare dimineaţă, la prima rază de soare, culegători din zonă sau veniţi din alte părţi se îndreaptă spre locurile de unde vor aduce fructe de pădure proaspete.

Mii de oameni din toate colțurile țării cutreieră în fiecare vară culmile montane pentru a aduna fructe de pădure. De mai mulți ani, acestea sunt noul ”aur” din Apuseni.

Producţia anuală este estimată de silvicultori la peste 300 de tone și ia, ca în fiecare an, în cea mai mare parte, calea Occidentului, unde fructele sunt folosite în industria alimentară şi farmaceutică. Se exportă 90 la sută din producția de afine, zmeură, dar și măceșe și porumbele.

Luna august este, în fiecare an, sezonul de vârf pentru culegătorii de afine din satele risipite de pe valea Arieșului Mare, din județul Alba. Este perioada din an în care pot câștiga frumușel din vânzarea fructelor de pădure. Vorbim de o muncă migăloasă și deloc ușoară. Culegătorii trebuie să se scoale cu noaptea-n cap și ajung să umble prin păduri și 20 de kilometri, în căutarea fructelor negre.

Prima activitate este strânsul afinelor cu ”piaptănul” special

Sunt localnici care câștigă și 25.000 de lei pe perioada întregului sezon, care începe la mijlocul lunii iunie în zonele mai joase și se întinde până în septembrie, pe crestele munților. Afinele se vând în această perioadă cu circa 10-15 lei/kilogram. Un culegător harnic poate să adune cu un piaptăn (gheară) special și 20 de kilograme într-o zi.

Marfa parfumată este preluată zilnic de silvicultori sau de alți intermediari. Direcţia Silvică Alba deține un centru de colectare în comuna Bistra unde sunt primite fructele de pădure culese din întreaga zonă a Apusenilor din județul Alba.

Urmează alegerea fructelor sănătoase și eliminarea impurităților

Aici sunt preluate, cântărite, recepţionate şi pe urmă depozitate într-o cameră de aşteptare. Din acea cameră, ele trec mai departe la o prerăcire la -5 grade Celsius, iar pe urmă ajung în camera de șoc la -35 de grade Celsius. În momentul în care se face livrarea, ele trebuie să rămână la o temperatură de cel puţin -18 grade C, în camera frigorifică din TIR-urile care asigură transportul. Cel puțin un TIR pe săptămână pleacă de la centrul de fructe din Bistra.

Afinele culese din pădurile județului Alba ajung în țări precum Germania, Austria, Italia, Olanda. Firmele din Occident oferă până la 2.500 de euro pe tona de afine. Străinii apreciază fructele de la noi, întrucât sunt culese din flora spontană, nu sunt afectate de poluare, netratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor.

În final, afinele sunt depozitate pentru a fi trimise la export

În Occident sunt folosite în industria alimentară şi farmaceutică. Nu ar fi exclus ca după procesare să ajung sub formă de gemuri, iaurturi cu fructe, sau creme de îngrijire corporală și în magazinele din România, la un preț dublu sau chiar triplu față de ceea ce s-ar putea face pe piața autohtonă.

Medicii spun că afinele ajută la reglarea circulaţiei sangvine, au efect antiseptic, antidiareic şi diuretic şi combat depunerile de grăsime. Afinul creşte în păduri montane rărite, pe pajişti montane şi subalpine, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

La Blaj, tratamente de dezinsecție pentru combaterea căpușelor: Care sunt locurile în care sunt aplicate

Lucian Daramus

Publicat

în

La Blaj, tratamente de dezinsecție pentru combaterea căpușelor: Care sunt locurile în care sunt aplicate Luni, 5 mai 2025, au început, pe raza municipiului Blaj, tratamentele de dezinsecție pentru combaterea căpușelor. În funcție de condițiile meteo dezinsecția ar putea fi încheiată până la finele săptămânii în Blaj. Tratamentele vor fi aplicate în toate parcurile și […]

Citește mai mult

Curier Județean

Un nou pas pentru realizarea noului sens giratoriu de la Sebeș: Licitație pentru proiectare și execuție

Lucian Daramus

Publicat

în

Un nou pas pentru realizarea noului sens giratoriu de la Sebeș: Licitație pentru proiectare și execuție Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea […]

Citește mai mult

Curier Județean

Intervenție a pompierilor pe strada Toporașilor din Alba Iulia pentru degajarea unor elemente de acoperiș

Lucian Daramus

Publicat

în

Intervenție a pompierilor pe strada Toporașilor din Alba Iulia pentru degajarea unor elemente de acoperiș Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit, luni, 5 mai 2025, în jurul orei 19.00, pentru degajarea unor elemente de acoperiș în municipiul Alba Iulia, pe strada strada Toporașilor. Citește și: UPDATE VIDEO | Intervenție a pompierilor în Alba Iulia, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea