FPTR: Peste 78.000 de români, care și-au petrecut Crăciunul în diverse destinații din țară, au cheltuit în total 15 milioane de euro
Potrivit datelor centralizate de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), un număr de peste 78.000 de români şi-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinaţii din ţară, unde au cheltuit pe cazare, masă si distractie aproximativ 15 milioane de euro.
Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turistilor care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 500 de lei pe sejur, doar pentru cazarea şi mesele incluse în pachetele turistice, în creştere cu 6% faţă de anul trecut.
Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 400 lei pe sejur, pentru fiecare turist, spun oficialii FPTR.
„Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend, turiştii au beneficiat, practic, de o minivacanţă de 4-5 zile, care le-a permis să meargă în staţiuni într-un număr care a depăşit aşteptările hotelierilor şi ale proprietarilor de pensiuni”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.
Aşa cum era de aşteptat, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 90%, fiind cazaţi aproximativ 30.000 de turişti. majoritatea acestora au ales să îşi petreacă sărbătoarea Crăciunului în spirit tradiţional, bucurându-se de preparatele cu specific românesc, adaugă reprezentanţii patrnatului.
În privinţa tarifelor, acestea au variat între 350 şi 500 de lei/persoană, în funcţie de categoria pentru care a optat fiecare turist.
Pe locul următor în topul preferinţelor s-au aflat staţiunile montane, care au primit de Crăciun aproximativ 20.000 de turişti. Schiorii şi amatorii de snowboard s-au bucurat de pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei, dar şi în alte staţiuni din ţară.
În ceea ce priveşte tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 400 şi 600 de lei/persoană, în funcţie de gradul de confort, serviciile oferite şi numărul de zile de sejur.
Vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare, ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, din cauza gamei de servicii mai extinse, incluzând şi acces la centrele spa, au fost preferate de aproximativ 28.000 de turişti.
Tarifele în acest caz s-au situat între 450 şi 900 de lei, în funcţie de categoria pentru care a optat fiecare turist.
”Turismul extern a înregistrat o creştere, mai ales pe segmentul de destinaţii exotice, românii nonconformişti alegând să îşi petreacă sărbătorile de iarnă departe de casă, într-un loc cu climă caldă. Pe lângă destinaţiile exotice, şi marile oraşe europene s-au aflat în topul preferinţelor turiştilor români, aceştia bucurându-se de Târguri de Crăciun, concerte şi spectacole”, se menţionează în datele FPTR.
Cele mai căutate destinaţii din Europa au fost Bulgaria, Austria, Elveţia, Italia şi Franţa. Tarifele au variat de la 150 de euro pâna la 1.650 de euro/persoană în funcţie de gradul de confort, serviciile oferite şi numărul de zile de sejur.
Datele au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.
Sursa News.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]