Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Opinii - Comentarii

Obiceiuri, tradiții și superstiții în Sâmbăta Luminată. Ziua în care sunt născuți cei norocoși toată viața

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Obiceiuri, tradiții și superstiții în Sâmbăta Luminată. Ziua în care sunt născuți cei norocoși toată viața

Prima zi de sâmbătă, după Învierea Domnului, este numită în popor Sâmbăta Luminată, iar numeroase superstiții și tradiții sunt legate de această zi, precum, cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, ziua dinaintea Duminicii Tomei, vor avea noroc toată viața.

Citește și: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții

Săptămâna Luminată, care urmează imediat Duminicii Paştelui, păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri specifice fiecărei zile, înclusiv pentru Sâmbăta Luminată.

Sâmbăta Luminată: tradiţii şi superstiţii

În Sâmbăta Luminată, spune tradiţia, nu se face niciun fel de muncă în casă, iar gospodinele trebuie să se pregătească pentru Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). Este o sărbătoare dedicată morţilor şi se fac pomeni pentru cei înecaţi. Tot în Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Citește și: Săptămâna Luminată: „Ușile” Raiului sunt deschise pentru păcătoși. Care sunt rânduielile speciale oficiate la înmormântări

Credinţa populară spune că cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată această sptămână specială, dar mai cu seamă când se trage mai întâi clopotul la biserică, sunt norocoşi toată viaţa.

Din Duminica Sfintelor Paşte şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cantă Axionul Paştilor – „Îngerul a strigat…”, iar credincioşii se salută cu „Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu „Adevărat a înviat!”.

În această perioadă nu se citeşte Psaltirea şi nu se fac parastase Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Sâmbăta Luminată: rânduieli speciale la înmormântări

Şi slujbele de înmormântare din Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată săptămâna de după Înviere, sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. În popor există credinţa că în Săptămâna Luminată, prin Învierea Mântuitorului, Raiul se deschide tuturor până la Duminica Tomii, care urmează Sâmbetei Luminate. Astfel că primele şapte zile de după Învierea lui Iisus Hristos, aşadar şi în Sâmbăta Luminată, toţi cei care mor ajung direct în Rai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”

Ziarul Unirea

Publicat

în

27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” În timpul domniei lui Mihai Viteazul, la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător. În punctul cel mai înalt al destinului sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea