Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO „Tezaurul” din subsolul casei lui nea’ Filip din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

O colecţie impresionantă de pahare stă bine păstrată în locuinţa unui albaiulian. Filip Iancu are 72 de ani, este de profesie tâmplar şi de mai bine de 30 de ani are o mare pasiune, adună pahare de orice fel. Unele le-a primit cadou, altele şi le-a achiziţionat chiar el. A colecţionat până acum peste 2000 de pahare de peste tot din lume, de toate mărimile şi formele. Toate au o valoare sentimentală mare pentru el.

Impresionanta colecţie de pahare din toată lumea, a domnului Filip, conţine de la pahare mici pentru băuturi tari sau păhărele elegante, pentru coniac sau vin, până la cupe de şampanie, şi toate au câte o poveste. Multe dintre ele poartă însemnele statelor de unde provin. Ori de câte ori pune mâna pe pahare, acesta îşi aduce aminte, cu mare drag, de persoanele care i le-a dăruit. Unii dintre cei care i-au făcut cadou paharele, s-au „stins”, iar dânsul de câte ori are ocazia, îi pomeneşte. Domnul Filip are şi o regulă bine stabilită. Oricine îi trece pragul casei este servit cu un pahar de băutură. Paharul, din colecţie, trebuie să şi-l aleagă musafirul.

În colecţia pe care o deţine domnul Filip, cel mai vechi pahar are peste 100 de ani. Este vorba despre un pahar din Austro-Ungaria, pe care l-a moştenit o familie din Alba Iulia. Pentru a-l avea la colecţie, domnul Filip a confecţionat o masă şi nişte scăunele, pe care le-a dat în schimbul acestuia.

Cel mai valoros cadou pentru domnul Filip este un pahar, astfel că rudele, vecinii sau prietenii care merg într-o ţară străină ştiu cu ce trebuie să se întoarcă la nea’ Filip.

Domnul Filip are în curte, printre diversele obiecte de tâmplărie (uşi, rame, scaune, mese, etc) pe care le face, şi câteva lozinci scrise chiar de el. Iată câteva dintre acestea:

„Cât de călduros ar fi un <Mulţumesc>
Nu poate înlocui cuvântul <Plătesc>”

„Munca-mi este o pomană
Pentru un frate şi-un om de treabă
Dar trebuie să înţelegeţi bine, că
Materialul şi curentul nu sunt de la mine”

„Rob este acela care munceşte fără satisfacţie”

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. „Dragobetele sărută fetele”.

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri şi tradiţii străvechi de Dragobete. Superstiţii şi credinţe populare de Dragobete. Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea