Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO/VIDEO: Percheziții la o rețea de traficanți de etnobotanice condusă de albaiulianul Ispas Mircea Marian

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia condusă de comisarul Traian Berbeceanu a acționat în această dimineață pentru destructurarea unei grupări infracţionale ai cărei membrii introduceau în țară, comercializau și consumau subtanțe etnobotanice. La acţiune au participat BCCO Alba Iulia, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj-Napoca și BCCO Timişoara, fiind cooptate și efective ale IPJ Hunedoara și IPJ Alba, iar pentru documentarea activităților infracţionale au acționat subunitățile teritoriale ale DOS și DGIPI.

S-au efectuat 25 de perchiziții la domiciliile membrilor grupării infracţionale, pe raza judeţelor Hunedoara, Alba, Timiş, Cluj și municipiul Bucureşti, fiind vizate și două „magazine de vise” care funcționează pe raza municipiului Bucureşti.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Potrivit șefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, au fost identificaţi 28 de membrii ai grupării infracţionale, implicaţi în operaţiuni cu substanțe etnobotanice și 20 de consumatori, care au fost conduşi la sediul DIICOT – BT Hunedoara pentru audieri. (UPDATE: Percheziții la suspecți de trafic cu etnobotanice în Alba, Hunedoara, Cluj și București).

Liderul grupării infracţionale a fost identificat ca fiind Ispas Mircea – Marian din Alba Iulia care, în perioada monitorizată în dosar, respectiv iulie – octombrie 2012, s-a aprovizionat cu astfel de substanţe din Spania, pe care apoi le-a comercializat altor dealeri sau subdealeri din municipiul Alba – Iulia sau din Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj – Napoca, Deva, Orăştie şi Bucureşti, aceste substanţe fiind redistribuite pe străzile din Simeria, Călan, Brad, Caransebeş, Reşiţa.

Consumatorii sunt în general tineri, unii minori, stabilindu-se că vârsta acestora este cuprinsă între 17 si 35 ani. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt elevi ai şcolilor generale şi liceelor din oraşele şi municipiile din Transilvania.

Ancheta a stabilit că membrii reţelei sunt în totalitate şi consumatori de droguri și substanţe „etnobotanice”, dependenţi de consum, ei implicându-se iniţial în traficul cu aceste substanţe pentru a-şi asigura gratis consumul zilnic iar, ulterior, în scopul realizării de foloase materiale. În majoritatea cazurilor, dealerii locali au ajuns după o perioada de timp să își creeze cu ajutorul unor subdealeri locali, adevărate reţele de distribuţie stradala, în scopul maximizării profitului.

Pe parcursul activitatilor investigativ-operative, au fost interceptate mai multe transporturi ilicite de substanțe etnobotanice, fiind indisponibilizată cantitatea totală de cca 10 kg. De asemenea din probele administrate la dosar, a rezultat că în cursul anului 2012, membrii grupării au aprovizionat piaţa neagră cu cca 80 kg de astfel de sustanțe.

La percheziții au fost găsite 1.000 de pliculețe și 3 kg de etnobotanice, aparatură de porționat șietichetat, 1 pistol cu aer comprimat și sumele de 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi) și 2.000 de euro.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut

Ioana Oprean

Publicat

în

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut „Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate prea puţin cunoscut. Sfârşitul de vară şi începutul de toamnă este o perioadă privilegiată pentru plantele aromatice, care acum sunt în plină maturitate, parfumând cu miresme întreg văzduhul. […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii

Ioana Oprean

Publicat

în

27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii SFÂNTUL PANTELIMON,  sfântul sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 27 iulie şi-a câştigat renumele de „doctorul fără de arginţi“ după ce a făcut minuni, vindecând pe gratis numeroşi bolnavi.   Credincioşii ortodocşi îl […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945

Bera Larisa

Publicat

în

27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945 Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată pe 16 noiembrie 1945 de 20 de state care au creat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea