FOTO/VIDEO: Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum și-a deschis porțile pentru vizitatori
Vestigiile palatului guvernatorului Daciei Romane de la Apulum au putut fi vizitate astăzi, în cadrul unui eveniment inițiat de Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Scopul manifestării a fost de a face cunoscut publicului larg fostul complex edilitar ce servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim rang în provincie şi reşedinţa privată a guvernatorului, dar și de sensibilizare a autorităților pentru a facilita demersurile pe care reprezentanții instituțiilor de cultură le întreprind pentru punerea în valoare a obiectivului.
Prezentarea a fost făcută de arheologul Viorica Rusu-Bolindeț de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care coordonează cercetarea sitului încă din anul 1992. Aceasta a subliniat faptul că trebuiesc luate măsuri imediate pentru a evita distrugerea vestigiilor, unicat în România și printre puținele care s-au mai păstrat în Europa, și a vorbit despre soluția arhitecturală propusă printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Despre importanța obiectivului și cercetările făcute aici de-a lungul vremii, au mai vorbit și directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, arheologul Gabriel Rustoiu, Matei Drîmbărean – șeful Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, dar și arheologul Gheorghe Anghel, fostul director al Muzeului Unirii.
Artefactele descoperite, atât în săpăturile anterioare, cât şi în cele mai recente, sunt foarte variate. Au fost găsite inscripţii puse de guvernatori ai provinciei în cinstea divinităţilor sau ale împăraţilor, părţi ale unor statui din bronz aurit, bronz şi marmură, de mărime naturală sau de dimensiuni mai mari, care au aparţinut fie unor înalţi demnitari romani, fie unor divinităţi (piciorul unei statui imperiale din bronz aurit; braţul şi mâna unor statui din bronz; capul lui Apollo tip „Apollo din Belvedere”, ce a aparţinut unei statui din marmură; bustul zeiţei Diana din marmură; o statuie feminină fragmentară din calcar etc.), predominant fiind însă materialul tegular ştampilat – cărămizi, ţigle, olane – care poartă sigla legiunii a XIII-a Gemina, însoţită de nume de centurioni sau de meşteri care activau în cărămidăria unităţii militare. Lor li se adaugă un număr mare de ştampile ale trupelor speciale însărcinate cu paza guvernatorului.
Toți specialiștii prezenți la eveniment au fost de acord că integrarea unei părţi a Palatului guvernatorului Daciei romane în circuitul de vizitare nu ar face decât să mărească valoarea istorico-turistică a oraşului Alba Iulia. Propunerea este ca acest complex arheologic să devină un muzeu de sit – sau un Centru cultural de artă şi arheologie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]
FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor
Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]
FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale
Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]