Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/VIDEO: Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum și-a deschis porțile pentru vizitatori

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vestigiile palatului guvernatorului Daciei Romane de la Apulum au putut fi vizitate astăzi, în cadrul unui eveniment inițiat de Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Scopul manifestării a fost de a face cunoscut publicului larg fostul complex edilitar ce servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim rang în provincie şi reşedinţa privată  a guvernatorului, dar și de sensibilizare a autorităților pentru a facilita demersurile pe care reprezentanții instituțiilor de cultură le întreprind pentru punerea în valoare a obiectivului.

Prezentarea a fost făcută de arheologul Viorica Rusu-Bolindeț de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care coordonează cercetarea sitului încă din anul 1992. Aceasta a subliniat faptul că  trebuiesc luate măsuri imediate pentru a evita distrugerea vestigiilor, unicat în România și printre puținele care s-au mai păstrat în Europa, și a vorbit despre soluția arhitecturală propusă printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Despre importanța obiectivului și cercetările făcute aici de-a lungul vremii, au mai vorbit și directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, arheologul Gabriel Rustoiu, Matei Drîmbărean – șeful Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, dar și arheologul Gheorghe Anghel, fostul director al Muzeului Unirii.

Artefactele descoperite, atât în săpăturile anterioare, cât şi în cele mai recente, sunt foarte variate. Au fost găsite inscripţii puse de guvernatori ai provinciei în cinstea divinităţilor sau ale împăraţilor, părţi ale unor statui din bronz aurit, bronz şi marmură, de mărime naturală sau de dimensiuni mai mari, care au aparţinut fie unor înalţi demnitari romani, fie unor divinităţi (piciorul unei statui imperiale din bronz aurit; braţul şi mâna unor statui din bronz; capul lui Apollo tip „Apollo din Belvedere”, ce a aparţinut unei statui din marmură; bustul zeiţei Diana din marmură; o statuie feminină fragmentară din calcar etc.), predominant fiind însă materialul tegular ştampilat – cărămizi, ţigle, olane – care poartă sigla legiunii a XIII-a Gemina, însoţită de nume de centurioni sau de meşteri care activau în cărămidăria unităţii militare. Lor li se adaugă un număr mare de ştampile ale trupelor speciale însărcinate cu paza guvernatorului.

Toți specialiștii prezenți la eveniment au fost de acord că integrarea unei părţi a Palatului guvernatorului Daciei romane în circuitul de vizitare nu ar face decât să mărească valoarea istorico-turistică a oraşului Alba Iulia. Propunerea este ca acest complex arheologic să devină un muzeu de sit – sau un Centru cultural de artă şi arheologie.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea