Foto/Video: Meşterii populari, una dintre cele mai valoroase comori ale Apusenilor
Sâmbătă şi duminică, participanţii la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, între altele, s-au întâlnit şi cu ambasadorii tradiţiilor şi patrimoniului cultural. Zeci de meşteri populari din judeţele Cluj, Arad, Hunedoara, Alba şi din alte zone ale ţării au venit aici pentru a-şi prezenta cele mai însemnate creaţii ale meşteşugului lor, realizate cu multă măiestrie şi dăruire. Meşterii populari reprezintă una din cele mai valoroase comori ale Munţilor Apuseni. Cu nenumărate îndeletnici, de la sculptatul în lemn şi ţesut până la olărit sau încondeierea ouălor aceştia, păstrează tehnicile şi obiceiurile tradiţionale şi le transmit din generaţie în generaţie.
Vizitatorii prezenţi pe Muntele Găina au putut admira şi cumpăra o multitudine de obiecte, lucrate manual sau nu, la preţuri avantajoase: podoabe ţărăneşti, costume populare, împletituri de papură şi nuiele, instrumente muzicale, măşti, icoane pe lemn şi pe sticlă, butoiaşe, tulnice, linguri din lemn, ţesături,ii, ştergare, traiste, păretare, păpuşi făcute manual şi multe altele.
Păcat totuşi că de la an la an sunt tot mai puţini, deoarece munca şi obiectele tradiţionale meşterite de ei nu prea mai au căutare. Şi nici statul sau administraţiile locale nu prea îi ajută, deşi ar trebui pe orice cale să încurajeze perpetuarea acestor frumoase tradiţii populare din cele mai vechi timpuri.
Vă prezentăm mai jos fotografii şi filmuleţe video realizate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina cu câţiva dintre meşterii populari prezenţi la eveniment.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]