Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/VIDEO Alba Iulia Music & Film Festival a debutat cu proiecţia de gală a marelui film istoric „Mihai Viteazul”

Alexandra Mates

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Prima ediţie a „Alba Iulia Music & Film Festival” a adunat joi seara, în Piaţa Cetăţii Alba Carolina, sute de albaiulieni iubitori de frumos, de muzică şi film. Marele festival a fost deschis cu o  impresionantă paradă a Gărzii Cetăţii şi trei salve de tun (care i-au speriat puţin pe cei mici dar şi pe mulţi dintre cei mari), urmate de un concert excepţional al orchestrei Notes&Ties, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni ai Transilvaniei, studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Aceştia, timp de circa 45 de minute, au  interpretat piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum Star Wars, Indiana Jones sau Jurassic Park, toate sub bagheta dirijorului agentinian Alejandro Jassan, director artistic al Orquesta Sinfonica Chamartin din Madrid, la final fiind aplaudaţi de cei prezenţi.

În  deschiderea festivalului le-au adresat câteva cuvinte celor prezenţi, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi Tudor Giurgiu, directorul festivalului.
„Un pariu a fost toată Cetatea, un pariu  a fost toată această scenă pe care am creat-o împreună cu dumneavoastră şi pentru dumneavoastră. Un pariu este acum ca această scenă să fie plină de evenimente. Şi iată că este. Vă mulţumesc că suntem împreună, vă mulţumesc că aveţi încredere în noi, şi fiţi siguri că nu va fi doar prima ediţie de muzică şi film, vor urma şi altele, şi altele… pentrut că Alba Iulia şi albaiulienii merită cu prisosinţă acest lucru”, a declarat primarul Mircea Hava.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„Cred că această primă ediţie a  Alba Iulia Music & Film Festival este o experienţă unică,  cu atât mai mult cu cât este dublată de concerte ale unor artişti din genuri de muzică extrem de diferite. Sper ca pe viitor acest festival şi toate evenimentele care vor avea loc în aceste 4 zile să vă convingă că merită să investim în acest festival şi să-l permanentizăm anual, în septembrie, în frumosul dumneavoastră oraş”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Între cei prezenţi i-am mai remarcat pe Ovidiu Jidveian, consilier local şi totodată preşedinte al PSD Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, alţi consilieri precum şi directori de deconcentrate.

În jurul orei 20.15 a început mult aşteptata proiecţie de gală „Mihai Viteazul”, un film de referinţă pentru istoria naţională a românilor. Spun de referinţă deoarece se referă la prima unire a celor trei ţări române – Ţara Românească, Ţara Transilvaniei şi Ţara Moldovei, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, de la 1600, împlinind astfel visul de veacuri al tuturor românilor. În plus de aceasta,  unele dintre scenele filmului au fost turnate chiar aici, la Alba Iulia.
Vizionarea a durat peste 3 ore şi jumătate, până în jurul orei 24.00, fiind mulţi albaiulieni care, deşi au mai văzut filmul poate de două-trei ori până acum , efectiv nu s-au mişcat de pe scaune, urmărind fascinaţi întreaga peliculă.

Un moment mai puţin plăcut, dacă pot să spun aşa,  s-a petrecut după terminarea primei părţi, când foarte mulţi s-au ridicat şi au părăsit zona Pieţei, crezând că filmul … s-a terminat!  De fapt s-a terminat doar prima parte, încheiată cu victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, după care a urmat cea de-a doua parte privind unirea celor trei ţări române. În fine, cred că mulţi dintre noi ar trebui să încercăm să ne cunoaştem mai bine istoria naţională…
Vineri seara,în cea de-a doua zi de festival, începând cu orele 18.00, în Piaţa Cetăţii vor rula alte două filme de excepţie, respectiv „Despre oameni şi melci” al regizorului Tudor Giurgiu şi „Undeva la Palilula”, în regia lui Silviu Purcărete.Aşadar, nu le rataţi, că nici nu ştiţi ce pierdeţi…!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Published

on

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea